Łasuch Łasuch
937
BLOG

Faworki na Tłusty Czwartek

Łasuch Łasuch Rozmaitości Obserwuj notkę 70

Oj, trochę mnie nie było :) Ale tak to bywa, na szczęście blog to nie robota na etat, więc robi się wtedy, gdy się chce :) A dzisiaj faworki, bo Tłusty Czwartek zbliża się wielkimi krokami, a co to za Tłusty Czwartek bez faworków? Chrust musi być :) A jakie są Wasze przepisy na faworki? Bo mój jest taki:

Faworki

Składniki:

ok. 3 szklanki mąki pszennej
1/2 łyżeczki soli
2 czubate łyżki kwaśnej śmietany
7 żółtek
1 duża łyżka spirytusu
1 łyżka masła
1 łyżeczka sody oczyszczonej

dodatkowo : olej, cukier puder do posypania faworków.

Sposób wykonania:

Do mąki z sodą dodajemy sól i wbijamy kolejno: żółtka, masło, śmietanę, sól i na końcu spirytus. Ciasto dokładnie zagniatamy na jednolitą masę (jeśli będzie zbyt ścisłe dodajemy śmietanę, jeśli zbyt rzadkie podsypujemy mąką)  i ekstrakt waniliowy.

Gotowe ciasto zawijamy w folię i wkładamy na jakiś czas do lodówki (minimum godzinę). Zabieg ten nie jest konieczny, ale dzięki temu faworki będą bardziej kruche. Ciasto rozwałkowujemy na cienkie placki, wycinamy paski szerokości ok. 4 cm i długości ok. 10 cm.

Każdy prostokąt w środku nacinamy wzdłuż paska i przeplatamy ciasto środkiem tak, aby powstała tzw. kokardka.

Tak przygotowane faworki wkładamy do wrzącego oleju w naczyniu  dość płytkim i o szerokim dnie.

Faworki smażymy niedługą chwilę, na głębokim oleju aż się zarumienią z obu stron (możemy je przekręcać). Po wyjęciu z tłuszczu odsączamy na pergaminie i układamy na talerzach. Jak wystygną posypujemy dość obficie cukrem pudrem.
Smacznego.

Łasuch
O mnie Łasuch

Łasuch jest łakomczuchem a do przepisów ma wszelkie prawa, jakby ktoś dociekał.

Nowości od blogera

Komentarze

Inne tematy w dziale Rozmaitości