Dzisiaj mój przepis na paczki bo jeszcze chwila i bezkarnie będziemy mogli zażerać się pączkami, chrustami i innymi słodyczami. A to za sprawą nadchodzącego Tłustego Czwartku. Całkowity dzień odpustu na wszelakie diety. Wręcz nakazane jest aby w ten dzień najeść się za wszystkie czasy. Ja polecam pączki własnej roboty. Nasycą, zasłodzą i będziemy mieli dość.
Wasz przepis na pączki może być inny :)
Pączki
Składniki:
1,5 kg mąki pszennej
1,5 szklanki cukru
10 żółtek
15 dag drożdży
kostka masła
3 szklanki ciepłego mleka
150ml spirytusu
szczypta soli
konfitury wiśniowe
cukier puder
2kg smalcu do smażenia
Przygotowanie:
Do ciepłego mleka (szklanka) dodajemy drożdże i pożywkę w postaci odrobiny mąki i cukru. Składniki mieszamy i odstawiamy na kilkanaście minut w ciepłe miejsce.
W tym czasie przesiewamy mąkę i następnie dodajemy do niej rozrobione drożdże, utarte żółtka z cukrem, rozpuszczone i wystudzone masło (na koniec zagniatania spirytus). Dobrze wyrabiamy nasze ciasto na pączki, a gdy jest zbyt suche dolewamy stopniowo ciepłe mleko. Ciasto wyrabiamy do czasu aż przestanie się kleić i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Dzielimy je następnie na kawałki i robimy niewielkie kulki. Każdą kulkę napełniamy konfiturami wiśniowymi, najlepiej szprycą, zaklejamy dokładnie i odstawiamy na chwilkę. Tak przygotowane pączki wrzucamy na wrzący, głęboki tłuszcz i smażymy z obu stron do uzyskania złoto-brązowego koloru. Trwa to dosłownie chwilkę.
Wystudzone pączki polewamy lukrem.
Smacznego
Komentarze