zamiast piwa przed telewizorem:)
Czas przygotowania: 10 minut
Czas gotowania: 15 minut
Kaloryczność: 420 kcal
Ilość porcji: 4
Składniki
- 4 kromki białego chleba
- łyżeczka masła
- 4 żółtka
- 1/2 szklanki (10 dag) cukru
- 200 ml śmietany
- butelka piwa
- kawałek laski cynamonu
Etapy przygotowania
Czechy, Słowacja
Od chleba odciąć skórki, pokroić w kostkę, obsmażyć. Żółtka rozetrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać śmietanę i, mieszając, podgrzewać (nie gotować!).
Piwo podgrzać razem z cynamonem i skórką cytryny. Po 10 min wyjąć cynamon i skórki. Gorące piwo dolać do gorącej śmietany z żółtkami, mieszając. Zdjąć z ognia. Podawać z grzankami.
Zdjęcie: tuta!
Smacznego!
Łasuch jest łakomczuchem a do przepisów ma wszelkie prawa, jakby ktoś dociekał.
Nowości od blogera
Inne tematy w dziale Kultura