Łasuch Łasuch
86
BLOG

Chińszczyzna

Łasuch Łasuch Kultura Obserwuj notkę 4

Coś po chińsku:

Patelnia z Szanghaju

Czas przygotowania: 35 minut
Czas smażenia: 8 minut
Kaloryczność: 415 kcal
Ilość porcji: 4

Składniki

  • 40 dag polędwiczek wieprzowych
  • 4 łyżki oleju słonecznikowego
  • opakowanie makaronu ramen (25 dag)
  • 2 szalotki
  • 10 dag peperoni czerwonej i zielonej
  • 10 dag pieczarek
  • 15 dag kapusty pak choi
  • 6 dag masła
  • łyżka posiekanej kolendry
  • łyżeczka posiekanego imbiru
  • SOS:
  • 50 ml bulionu drobiowego
  • 125 ml sosu ostrygowego
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki sosu hoi sin
  • 2 łyżki octu ryżowego
  • łyżka wina ryżowego
  • łyżeczka curry w proszku
  • ząbek czosnku drobno posiekany
  • 2 łyżki oleju sezamowego
  • łyżeczka brązowego cukru

Etapy przygotowania

Szalotki i pieczarki pokroić w plasterki. Kapustę i peperoni pokroić w paseczki. Mięso pokroić w plastry, skropić olejem słonecznikowym. Makaron włożyć na 30 sek. do wrzątku, osączyć.

Sos: wszystkie składniki dokładnie ze sobą połączyć.

Mięso krótko podsmażyć na rozgrzanej patelni, zdjąć i odstawić w ciepłe miejsce. Na patelnię wrzucić warzywa i grzyby. Podsmażyć, wlać sos, dodać makaron, masło, imbir i mięso. Posypać kolendrą.

Zdjęcie: tutaj!

Smacznego! 

 

Łasuch
O mnie Łasuch

Łasuch jest łakomczuchem a do przepisów ma wszelkie prawa, jakby ktoś dociekał.

Nowości od blogera

Komentarze

Pokaż komentarze (4)

Inne tematy w dziale Kultura