Coś po chińsku:
Czas przygotowania: 35 minut
Czas smażenia: 8 minut
Kaloryczność: 415 kcal
Ilość porcji: 4
Składniki
- 40 dag polędwiczek wieprzowych
- 4 łyżki oleju słonecznikowego
- opakowanie makaronu ramen (25 dag)
- 2 szalotki
- 10 dag peperoni czerwonej i zielonej
- 10 dag pieczarek
- 15 dag kapusty pak choi
- 6 dag masła
- łyżka posiekanej kolendry
- łyżeczka posiekanego imbiru
- SOS:
- 50 ml bulionu drobiowego
- 125 ml sosu ostrygowego
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki sosu hoi sin
- 2 łyżki octu ryżowego
- łyżka wina ryżowego
- łyżeczka curry w proszku
- ząbek czosnku drobno posiekany
- 2 łyżki oleju sezamowego
- łyżeczka brązowego cukru
Etapy przygotowania
Szalotki i pieczarki pokroić w plasterki. Kapustę i peperoni pokroić w paseczki. Mięso pokroić w plastry, skropić olejem słonecznikowym. Makaron włożyć na 30 sek. do wrzątku, osączyć.
Sos: wszystkie składniki dokładnie ze sobą połączyć.
Mięso krótko podsmażyć na rozgrzanej patelni, zdjąć i odstawić w ciepłe miejsce. Na patelnię wrzucić warzywa i grzyby. Podsmażyć, wlać sos, dodać makaron, masło, imbir i mięso. Posypać kolendrą.
Zdjęcie: tutaj!
Smacznego!
Łasuch jest łakomczuchem a do przepisów ma wszelkie prawa, jakby ktoś dociekał.
Nowości od blogera
Inne tematy w dziale Kultura