Malinowy sezon w pełni, więc polecam:
Czas przygotowania: 30 minut
Czas pieczenia: 5 minut
Kaloryczność: 475 kcal
Ilość porcji: 6
Składniki
- 12 dag masła
- 15 biszkoptów
- 8 dag mielonych migdałów
- 2 łyżki cukru
- pomarańcza
- 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 3/4 szklanki(15 dag) cukru pudru
- 60 dag malin
- 3 dag płatków migdałowych
Wspaniała tarta z malinami.
Etapy przygotowania
Poprzedniego dnia: miękkie masło ubić na kremową masę. W mikserze rozkruszyć biszkopty, włożyć je do salaterki. Dodać masło, mielone migdały, dwie łyżki wody. Starannie wymieszać.
Ręce oprószyć cukrem pudrem i starannie wylepić ciastem dno formy. Przykryć folią spożywczą, pozostawić do stężenia w lodówce.
Następnego dnia: z pomarańczy wycisnąć sok, wymieszać z cukrem i ekstraktem waniliowym. Zagotować, odparowywać 10 min na małym ogniu.
Maliny umyć, oczyścić, wsypać do syropu. Delikatnie wymieszać, zdjąć z ognia. Wystudzić.
Na godzinę przed podaniem usunąć folię z ciasta. Osączyć maliny, ułożyć na spodzie tarty i ponownie wstawić do lodówki.
Płatki migdałowe uprażyć na suchej patelni, posypać tartę. Podawać z lodami lub bitą śmietaną.
Baaardzo smaczne zdjęcie! :)
Smacznego!
Łasuch jest łakomczuchem a do przepisów ma wszelkie prawa, jakby ktoś dociekał.
Nowości od blogera
Inne tematy w dziale Kultura