Łasuch Łasuch
19
BLOG

Malinowy deser

Łasuch Łasuch Kultura Obserwuj notkę 0

Malinowy sezon w pełni, więc polecam:

Tarta piaskowa z malinami

Czas przygotowania: 30 minut
Czas pieczenia: 5 minut
Kaloryczność: 475 kcal
Ilość porcji: 6

Składniki

  • 12 dag masła
  • 15 biszkoptów
  • 8 dag mielonych migdałów
  • 2 łyżki cukru
  • pomarańcza
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 3/4 szklanki(15 dag) cukru pudru
  • 60 dag malin
  • 3 dag płatków migdałowych

Wspaniała tarta z malinami.

Etapy przygotowania

Poprzedniego dnia: miękkie masło ubić na kremową masę. W mikserze rozkruszyć biszkopty,  włożyć je do salaterki. Dodać masło, mielone migdały, dwie łyżki wody. Starannie wymieszać.

Ręce oprószyć cukrem pudrem i starannie wylepić ciastem dno formy. Przykryć folią spożywczą, pozostawić do stężenia w lodówce.

Następnego dnia: z pomarańczy wycisnąć sok, wymieszać z cukrem i ekstraktem waniliowym. Zagotować, odparowywać 10 min na małym ogniu.

Maliny umyć, oczyścić, wsypać do syropu. Delikatnie wymieszać, zdjąć z ognia. Wystudzić.

Na godzinę przed podaniem usunąć folię z ciasta. Osączyć maliny, ułożyć na spodzie tarty i ponownie wstawić do lodówki.

Płatki migdałowe uprażyć na suchej patelni, posypać tartę. Podawać z lodami lub bitą  śmietaną.

Baaardzo smaczne zdjęcie! :)

Smacznego! 

 

 

Łasuch
O mnie Łasuch

Łasuch jest łakomczuchem a do przepisów ma wszelkie prawa, jakby ktoś dociekał.

Nowości od blogera

Komentarze

Pokaż komentarze

Inne tematy w dziale Kultura