Łasuch Łasuch
30
BLOG

Pyszny deser

Łasuch Łasuch Kultura Obserwuj notkę 6

Aż ślinka cieknie:

Tarta gruszkowa z kremem czekoladowym

Czas przygotowania: 20 minut
Czas pieczenia: 20 minut
Kaloryczność: 555 kcal
Ilość porcji: 6

Składniki

  • CIASTO :
  • szklanka mąki
  • 10 dag masła
  • żółtko
  • szczypta soli
  • tłuszcz do formy
  • NADZIENIE:
  • 4 gruszki
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 15 dag marmolady pomarańczowej
  • 10 dag gorzkiej czekolady
  • 200 ml śmietany
  • łyżeczka kakao

Etapy przygotowania

Ciasto: z podanych składników zagnieść ciasto. Uformować kulę, owinąć folią, włożyć do lodówki na 30 minut.

Natłuszczoną formę do tarty wylepić dokładnie ciastem. Ponakłuwać widelcem. Przykryć papierem do pieczenia, posypać grubą warstwą suchych ziaren fasoli lub ryżu. Piec 20 minut w temperaturze 180°C. Usunąć, papier i ziarna. Ostudzić.
Gruszki umyć, obrać, przekroić na pół, usunąć gniazda nasienne. Podsmażyć na maśle,  przewracając na drugą stronę. Posypać cukrem pudrem. Podgrzewać jeszcze 2 minuty, aby wytworzył się karmel.

Marmoladę podgrzać, zmiksować na purée.

Czekoladę połamać, rozpuścić w kąpieli wodnej. Zdjąć z ognia, dodać śmietanę i ubić. Krem przełożyć na ciasto.

Zobacz zdjęcie !

Smacznego!:)

 

 

 

Łasuch
O mnie Łasuch

Łasuch jest łakomczuchem a do przepisów ma wszelkie prawa, jakby ktoś dociekał.

Nowości od blogera

Komentarze

Pokaż komentarze (6)

Inne tematy w dziale Kultura