Etapy przygotowania
■ Musli wstawić na 5 minut do piekarnika rozgrzanego do 180°C. Do roztopionej margaryny wsypać musli. Podgrzewać, mieszając, aż składniki się połączą. Ciepłą masę wyłożyć na dno naczynia, wyrównać ugniatając i ostudzić. Pokruszyć i włożyć do pucharków.
■ Owoce umyć. Z moreli usunąć pestki, truskawki obrać, przekroić. Połowę owoców zalać 2 łyżkami wody, dodać cukier i kardamon. Gotować 1 min, mieszając delikatnie, by nie rozgnieść owoców. Zagęścić mąką ziemniaczaną, rozprowadzoną 1/2 łyżki zimnej wody. Sos podgrzać (po minucie zgęstnieje i zmieni się w przeźroczystą glazurę). Ostudzić.
■ Serek połączyć z cukrem pudrem, dodać jogurt i bitą śmietanę. Wymieszać, aż masa będzie gładka. Dodać owoce z syropem i delikatnie wymieszać. Masę przełożyć na spód z musli. Wyrównać i wstawić na 2 godz. do lodówki.
■ Galaretkę przygotować wg przepisu na opakowaniu. Odstawić. Deser udekorować pozostałymi świeżymi owocami i zalać lekko stężałą galaretką, odstawić jeszcze na 2 godziny do lodówki.
Zdjęcie, na które cieknie ślina:)
Smacznego!