Łasuch Łasuch
139
BLOG

Chińska przekąska

Łasuch Łasuch Kultura Obserwuj notkę 0

Jako przekąski Chińczycy wysoko cenią wszelkiego rodzaju pierożki i inne dania z farszem zawiniętym w ciasto ryżowe, więc dzisiaj:

Pierożki z sosem porowym

Czas przygotowania: 10 minut
Czas smażenia: 2 minut
Kaloryczność: 290 kcal
Ilość porcji: 4

Składniki

  • filet z pangi (15 dag)
  • 4 płatki papieru ryżowego
  • por
  • 2 szalotki
  • ząbek czosnku
  • 2 łyżki oleju
  • 100 ml bulionu warzywnego
  • łyżka pasty curry
  • łyżeczka miodu
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 100 ml śmietanki kokosowej
  • olej

Etapy przygotowania

Por umyć, białą część posiekać, a zieloną pokroić wzdłuż na cieniutkie zapałki (odłożyć).

SOS: szalotki i czosnek obrać, posiekać, podsmażyć na oleju. Dodać curry i białą część pora, wlać bulion i śmietankę. Gotować 15 min. Zmiksować, doprawić sosem sojowym.

Papier ryżowy zwilżyć. Rybę podzielić na 4 części, ułożyć na płatkach ciasta. Boki każdego płatka zwilżyć, uformować pierożki i smażyć je na gorącym oleju ok. 2 min, aż się zezłocą. Osączyć na papierze kuchennym, polać gorącym miodem.

Na rozgrzanym oleju podsmażyć zielone wiórki pora, osączyć na papierze kuchennym. Sos nalać do miseczek, udekorować porem i podawać do pierożków.

Zdjęcie!

Smacznego! :)

 

 

 

Łasuch
O mnie Łasuch

Łasuch jest łakomczuchem a do przepisów ma wszelkie prawa, jakby ktoś dociekał.

Nowości od blogera

Komentarze

Pokaż komentarze

Inne tematy w dziale Kultura