Jako przekąski Chińczycy wysoko cenią wszelkiego rodzaju pierożki i inne dania z farszem zawiniętym w ciasto ryżowe, więc dzisiaj:
Czas przygotowania: 10 minut
Czas smażenia: 2 minut
Kaloryczność: 290 kcal
Ilość porcji: 4
Składniki
- filet z pangi (15 dag)
- 4 płatki papieru ryżowego
- por
- 2 szalotki
- ząbek czosnku
- 2 łyżki oleju
- 100 ml bulionu warzywnego
- łyżka pasty curry
- łyżeczka miodu
- 2 łyżki sosu sojowego
- 100 ml śmietanki kokosowej
- olej
Etapy przygotowania
Por umyć, białą część posiekać, a zieloną pokroić wzdłuż na cieniutkie zapałki (odłożyć).
SOS: szalotki i czosnek obrać, posiekać, podsmażyć na oleju. Dodać curry i białą część pora, wlać bulion i śmietankę. Gotować 15 min. Zmiksować, doprawić sosem sojowym.
Papier ryżowy zwilżyć. Rybę podzielić na 4 części, ułożyć na płatkach ciasta. Boki każdego płatka zwilżyć, uformować pierożki i smażyć je na gorącym oleju ok. 2 min, aż się zezłocą. Osączyć na papierze kuchennym, polać gorącym miodem.
Na rozgrzanym oleju podsmażyć zielone wiórki pora, osączyć na papierze kuchennym. Sos nalać do miseczek, udekorować porem i podawać do pierożków.
Zdjęcie!
Smacznego! :)
Łasuch jest łakomczuchem a do przepisów ma wszelkie prawa, jakby ktoś dociekał.
Nowości od blogera
Inne tematy w dziale Kultura