Etapy przygotowania
W przesianej mące zrobić zagłębienie. Wsypać 6 łyżek cukru, 2 jajka i sól. Wymieszać i starannie
wyrobić ciasto.
Dodać masło (odłożyć 5 łyżek) i wyrabiać, aż przestanie się kruszyć. Posmarować ciasto olejem i pozostawić na 1 godz.
W kąpieli wodnej ubić jajko z mąką kukurydzianą i 2 łyżkami cukru, dodać łyżeczkę skórki pomarańczowej
i powoli wlewać mleko, mieszając drewniana łyżką. Dodać szczyptę soli, całość ubijać, mieszając, aż do chwili otrzymania gęstego kremu.
Maliny opłukać, osuszyć, posypać resztą cukru i pozostałą skórką pomarańczową. Stopić resztę masła, lekko ostudzić.
Ciasto rozwałkować na stolnicy posypanej mąką, uformować trójkąt i ułożyć delikatnie na blasze posypanej mąką.
Posmarować roztopionym masłem, rozsmarować krem i dodać owoce, pozostawiając dookoła wolne brzegi. Zawinąć brzeg do środka i uformować ciasto za pomocą grubej ściereczki.
Posmarować strudel resztą masła i piec 30 min w temp. 200°C. Pozostawić do wystygnięcia. Obficie posypać cukrem pudrem i podawać z dodatkiem lodów.
Zdjęcie, bardzo smaczne!
Smacznego! :)