Łasuch Łasuch
18
BLOG

W malinowym chruśniaku:)

Łasuch Łasuch Kultura Obserwuj notkę 3

Tytuł mylący, bo chodzi o malinowy deser:

Strudel z malinami

Czas przygotowania: 30 minut
Czas pieczenia: 30 minut
Kaloryczność: 490 kcal
Ilość porcji: 10

Składniki

  • 2 szklanki (34 dag) mąki
  • 25 dag masła
  • 3/4 szklanki (18 dag) cukru
  • 3 jajka
  • sól
  • 50 dag malin
  • skórka otarta z 1/2 pomarańczy
  • 1/2 szklanki mleka
  • 6 łyżek cukru
  • 1/2 łyżeczki mąki kukurydzianej
  • łyżka oleju
  • cukier puder

Etapy przygotowania

W przesianej mące zrobić zagłębienie. Wsypać 6 łyżek cukru, 2 jajka i sól. Wymieszać i starannie
wyrobić ciasto.

Dodać masło (odłożyć 5 łyżek) i wyrabiać, aż przestanie się kruszyć. Posmarować ciasto olejem i pozostawić na 1 godz.

W kąpieli wodnej ubić jajko z mąką kukurydzianą i 2 łyżkami cukru, dodać łyżeczkę skórki pomarańczowej
i powoli wlewać mleko, mieszając drewniana łyżką. Dodać szczyptę soli, całość ubijać, mieszając, aż do chwili otrzymania gęstego kremu.

Maliny opłukać, osuszyć, posypać resztą cukru i pozostałą skórką pomarańczową. Stopić resztę masła, lekko ostudzić.

Ciasto rozwałkować na stolnicy posypanej mąką, uformować trójkąt i ułożyć delikatnie na blasze posypanej mąką.

Posmarować roztopionym masłem, rozsmarować krem i dodać owoce, pozostawiając dookoła wolne brzegi. Zawinąć brzeg do środka i uformować ciasto za pomocą grubej ściereczki.

Posmarować strudel resztą masła i piec 30 min w temp. 200°C. Pozostawić do wystygnięcia. Obficie posypać cukrem pudrem i podawać z dodatkiem lodów.

Zdjęcie, bardzo smaczne!

Smacznego! :)

 

 

 

Łasuch
O mnie Łasuch

Łasuch jest łakomczuchem a do przepisów ma wszelkie prawa, jakby ktoś dociekał.

Nowości od blogera

Komentarze

Pokaż komentarze (3)

Inne tematy w dziale Kultura