trwa, więc polecam spróbować:
Czas przygotowania: 30 minut
Czas pieczenia: 55 minut
Kaloryczność: 355 kcal
Ilość porcji: 8
Składniki
- 1/2 kg mąki
- 2 jajka
- 7 łyżek cukru
- 4 dag drożdży
- 3/4 szklanki mleka
- 1/2 kg wiśni
- łyżeczka cynamonu
- 2 łyżki oleju
- tłuszcz i mąka do formy
Etapy przygotowania
W letnie mleko wkruszyć drożdże, dodać dwie łyżki cukru i łyżkę mąki. Odstawić do wyrośnięcia na 30 minut.
Kiedy zaczyn podrośnie, połączyć z przesianą mąką, dobrze wyrobić. Dodać jajka. Wyrobić jeszcze raz. Przełożyć do formy wysmarowanej tłuszczem i oprószonej maką.
Wiśnie umyć, wydrylować. Ciasto posmarować olejem, ułożyć wiśnie. Skropić resztą oleju całą powierzchnię ciasta.
Wymieszać 4 łyżki cukru z cynamonem, posypać wierzch ciasta.
Piec w temperaturze 180°C. Po 30 minutach obniżyć temperaturę do 160°C i piec jeszcze około 20 minut.
W czasie kilku ostatnich minut pieczenia uruchomić funkcję grill. Posypać ciasto resztą cukru i skarmelizować go.
Zdjęcie!
Smacznego:)
Łasuch jest łakomczuchem a do przepisów ma wszelkie prawa, jakby ktoś dociekał.
Nowości od blogera
Inne tematy w dziale Kultura