Łasuch Łasuch
20
BLOG

Wiśniowy sezon

Łasuch Łasuch Kultura Obserwuj notkę 0

trwa, więc polecam spróbować:

Drożdżowy z wiśniami

Czas przygotowania: 30 minut
Czas pieczenia: 55 minut
Kaloryczność: 355 kcal
Ilość porcji: 8

Składniki

  • 1/2 kg mąki
  • 2 jajka
  • 7 łyżek cukru
  • 4 dag drożdży
  • 3/4 szklanki mleka
  • 1/2 kg wiśni
  • łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżki oleju
  • tłuszcz i mąka do formy

 

Etapy przygotowania

W letnie mleko wkruszyć drożdże, dodać dwie łyżki cukru i łyżkę mąki. Odstawić do wyrośnięcia na 30 minut.

Kiedy zaczyn podrośnie, połączyć z przesianą mąką, dobrze wyrobić. Dodać jajka. Wyrobić jeszcze raz. Przełożyć do formy wysmarowanej tłuszczem i oprószonej maką.

Wiśnie umyć, wydrylować. Ciasto posmarować olejem, ułożyć wiśnie. Skropić resztą oleju całą powierzchnię ciasta.

Wymieszać 4 łyżki cukru z cynamonem, posypać wierzch ciasta.

Piec w temperaturze 180°C. Po 30 minutach obniżyć temperaturę do 160°C i piec jeszcze około 20 minut.

W czasie kilku ostatnich minut pieczenia uruchomić funkcję grill. Posypać ciasto resztą cukru i skarmelizować go.

Zdjęcie!

Smacznego:) 

 

 

 

Łasuch
O mnie Łasuch

Łasuch jest łakomczuchem a do przepisów ma wszelkie prawa, jakby ktoś dociekał.

Nowości od blogera

Komentarze

Pokaż komentarze

Inne tematy w dziale Kultura