Jak podaje Wiki:
Gazpacho to zupa kuchni hiszpańskiej. Wywodzi się z Andaluzji, ale jest dziś popularna na terenie całej Hiszpanii w różnych odmianach. Gazpacho nie wymaga gotowania - podaje się na zimno, prosto z lodówki. Jest zupą sezonową, docenianą w okresach upalnych.
Pomimo, że upałów na razie nie ma to dziś polecam:
Czas przygotowania: 15 minut
Czas inny: 150 minut
Kaloryczność: 120 kcal
Ilość porcji: 4
Składniki
- 3/4 kg pomidorów
- 2 czerwone papryki
- mały ogórek
- czerwona cebula
- 2 ząbki czosnku
- papryczka chili
- łyżka listków bazylii
- 300 ml bulionu drobiowego
- łyżka oliwy
- 4 łyżki octu winnego
- sok z 1/2 cytryny
- sól, pieprz
Etapy przygotowania
Pomidory sparzyć, obrać. Ogórek obrać, pokroić na kawałki. Papryki oczyścić z pestek, pokroić. Cebulę i czosnek obrać. Wszystkie warzywa dokładnie zmiksować, dodając oliwę, ocet winny oraz bazylię.
Wlać bulion i sok z cytryny, posypać posiekaną papryczką chili, przyprawić. Wstawić na 2–3 godziny do lodówki. Dodać kilka kostek lodu. Udekorować kawałkami ogórka i papryki oraz bazylią. Można posypać grzankami.
Zdjęcie gazpacho!
Smacznego!:)
Łasuch jest łakomczuchem a do przepisów ma wszelkie prawa, jakby ktoś dociekał.
Nowości od blogera
Inne tematy w dziale Kultura