Łasuch Łasuch
36
BLOG

Hiszpański chłodnik

Łasuch Łasuch Kultura Obserwuj notkę 2

Jak podaje Wiki:

Gazpacho to zupa kuchni hiszpańskiej. Wywodzi się z Andaluzji, ale jest dziś popularna na terenie całej Hiszpanii w różnych odmianach. Gazpacho nie wymaga gotowania - podaje się na zimno, prosto z lodówki. Jest zupą sezonową, docenianą w okresach upalnych.

Pomimo, że upałów na razie nie ma to dziś polecam:

Gazpacho

Czas przygotowania: 15 minut
Czas inny: 150 minut
Kaloryczność: 120 kcal
Ilość porcji: 4

Składniki

  • 3/4 kg pomidorów
  • 2 czerwone papryki
  • mały ogórek
  • czerwona cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • papryczka chili
  • łyżka listków bazylii
  • 300 ml bulionu drobiowego
  • łyżka oliwy
  • 4 łyżki octu winnego
  • sok z 1/2 cytryny
  • sól, pieprz

Etapy przygotowania

Pomidory sparzyć, obrać. Ogórek obrać, pokroić na kawałki. Papryki oczyścić z pestek, pokroić. Cebulę i czosnek obrać. Wszystkie warzywa dokładnie zmiksować, dodając oliwę, ocet winny oraz bazylię.

Wlać bulion i sok z cytryny, posypać posiekaną papryczką chili, przyprawić. Wstawić na 2–3 godziny do lodówki. Dodać kilka kostek lodu. Udekorować kawałkami ogórka i papryki oraz bazylią. Można posypać grzankami.

Zdjęcie gazpacho!

Smacznego!:)

 

 

Łasuch
O mnie Łasuch

Łasuch jest łakomczuchem a do przepisów ma wszelkie prawa, jakby ktoś dociekał.

Nowości od blogera

Komentarze

Pokaż komentarze (2)

Inne tematy w dziale Kultura