Powoli zaczynają już dojrzewać morele, więc trzeba być przygotowanym. Dla wszystkich łasuchów taki deser:
Czas przygotowania: 30 minut
Czas pieczenia: 60 minut
Kaloryczność: 390 kcal
Ilość porcji: 8
Składniki
- 12 dojrzałych, ale twardych moreli
- 1 i 1/4 szklanki (20 dag) mąki
- 4 jajka
- 200 ml świeżej śmietany
- 10 dag zmielonych migdałów
- torebka cukru waniliowego
- 5 łyżek cukru
- 3 łyżki cukru pudru
- 10 dag masła
- sól
Smakowity placek z morelami.
Etapy przygotowania
Morele umyć, przekroić na pół, usunąć pestki, pokroić w paseczki. Wrzucić na patelnię, podsmażyć na łyżce masła, posypać cukrem pudrem.
Zmiksować resztę masła ze szczyptą soli, dwoma łyżkami cukru, trzema jajkami, przesianą mąką i cukrem waniliowym.
Do tortownicy o średnicy 22 cm wyłożonej papierem do pieczenia przelać masę. Wyrównać, ułożyć morele i mielone migdały.
Pozostałe jajko ubić z łyżką cukru, dodać śmietanę, dokładnie wymieszać. Polać morele
masą śmietanowo-jajeczną. Wierzch tarty posypać pozostałym cukrem. Piec 45 minut
w temperaturze 180°C. Podawać lekko ciepłą lub wystudzoną.
Przepysznie wyglądające zdjęcie!
Smacznego:)
Łasuch jest łakomczuchem a do przepisów ma wszelkie prawa, jakby ktoś dociekał.
Nowości od blogera
Inne tematy w dziale Kultura