Łasuch Łasuch
237
BLOG

Placek z morelami

Łasuch Łasuch Kultura Obserwuj notkę 1

Powoli zaczynają już dojrzewać morele, więc trzeba być przygotowanym. Dla wszystkich łasuchów taki deser:

Morelowiec

Czas przygotowania: 30 minut
Czas pieczenia: 60 minut
Kaloryczność: 390 kcal
Ilość porcji: 8

Składniki

  • 12 dojrzałych, ale twardych moreli
  • 1 i 1/4 szklanki (20 dag) mąki
  • 4 jajka
  • 200 ml świeżej śmietany
  • 10 dag zmielonych migdałów
  • torebka cukru waniliowego
  • 5 łyżek cukru
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 10 dag masła
  • sól

Smakowity placek z morelami.

Etapy przygotowania

Morele umyć, przekroić na pół, usunąć pestki, pokroić w paseczki. Wrzucić na patelnię, podsmażyć na łyżce masła, posypać cukrem pudrem.

Zmiksować resztę masła ze szczyptą soli, dwoma łyżkami cukru, trzema jajkami, przesianą mąką i cukrem waniliowym.

Do tortownicy o średnicy 22 cm wyłożonej papierem do pieczenia przelać masę. Wyrównać, ułożyć morele i mielone migdały.

Pozostałe jajko ubić z łyżką cukru, dodać śmietanę, dokładnie wymieszać. Polać morele
masą śmietanowo-jajeczną. Wierzch tarty posypać pozostałym cukrem. Piec 45 minut
w temperaturze 180°C. Podawać lekko ciepłą lub wystudzoną.

Przepysznie wyglądające zdjęcie!

Smacznego:)

 

 

Łasuch
O mnie Łasuch

Łasuch jest łakomczuchem a do przepisów ma wszelkie prawa, jakby ktoś dociekał.

Nowości od blogera

Komentarze

Pokaż komentarze (1)

Inne tematy w dziale Kultura