a na dodatek chyba zdrowa bo ze szpinakiem:) a co do szpinaku to:
Szpinak warzywny jest uprawiany i spożywany jako warzywo. Roślina pochodzi z terenów dawnej Persji, gdzie była uprawiana już przed dwoma tysiącami lat. Do Europy została sprowadzona najprawdopodobniej przez Arabów, którzy uprawiali szpinak w Hiszpanii w IX wieku. Rozpowszechnienie uprawy nastąpiło jednak dopiero w XVI wieku.
W Polsce uprawiany jest obecnie na szeroką skalę, zarówno do spożycia w stanie świeżym, jak i do mrożenia. Szpinak zawiera wiele witamin, szczególnie A, z grupy B, PP i C. Ma też dużo przyswajalnego żelaza, manganu, magnezu, miedzi, wapnia, fosforu i jodu, a także niezbędnych mikroelementów, takich jak sód, czy potas. Spożywanie nadmiaru szpinaku może jednak zwiększyć zawartość kwasu szczawiowego, a co za tym idzie szczawianu wapnia w organizmie.
Przez kilkadziesiąt lat uważano, że szpinak zawiera bardzo duże ilości żelaza, jednak okazało się to pomyłką wynikającą z przesunięcia przecinka dziesiętnego. Rzeczywista zawartość tego pierwiastka jest stosunkowo duża, ale nie tak, jak bywa przedstawiana w popularnych poradnikach.
Źródło: Wiki
Czas przygotowania: 15 minut
Czas gotowania: 15 minut
Kaloryczność: 125 kcal
Ilość porcji: 4
Składniki
- 1/2 kg świeżego szpinaku
- marchewka
- 2 ząbki czosnku
- łyżka masła
- łyżka posiekanego szczypiorku
- opakowanie Zupy Szpinakowej z błonnikiem WINIARY
- 2 jajka na twardo
- 4 łyżki kwaśnej śmietany albo gęstego jogurtu
- sól, pieprz
Etapy przygotowania
Szpinak opłukać, pokroić w paski. Marchewkę umyć, obrać, pokroić w dość cienkie słupki. Czosnek obrać, drobno posiekać.
Na maśle poddusić szpinak z czosnkiem. Zupę szpinakową przygotować według przepisu na opakowaniu. Dodać pokrojony szpinak, marchewkę, doprawić solą oraz pieprzem.
Doprowadzić do wrzenia. Przykryć, gotować około 15 min, mieszając od czasu do czasu. Jeśli trzeba, dolać wody. Zdjąć z ognia, wymieszać ze śmietaną. Podawać z jajkiem i szczypiorem.
Zdjęcie
Smacznego! :)
Łasuch jest łakomczuchem a do przepisów ma wszelkie prawa, jakby ktoś dociekał.
Nowości od blogera
Inne tematy w dziale Kultura