Łasuch Łasuch
28
BLOG

Gruszkowy deser

Łasuch Łasuch Kultura Obserwuj notkę 0

Pojawiły się już gruszki, więc chyba czas na przepis z tymi pysznymi owocami. Smaki Cypru bedę kontynuował w późniejszych odcinkach...:)

Panie i Panowie- deser z gruszkami:

Gruszki w cieście francuskim

Czas przygotowania: 35 minut
Czas pieczenia: 30 minut
Kaloryczność: 390 kcal
Ilość porcji: 4

Składniki

  • 4 gruszki
  • 3/4 l gruszkówki lub cydru
  • cytryna
  • 45 dag mrożonego ciasta francuskiego
  • 2 łyżki miodu
  • kora cynamonu
  • 10 dag brązowego cukru
  • żółtko
  • 4 łyżki cukru pudru

Etapy przygotowania

Gruszki umyć, obrać, pozostawiając ogonki. Skropić sokiem z cytryny. Nalać 1/2 l alkoholu do garnka, włożyć gruszki i cukier. Gotować ok. 20 min. Wyjąć, osuszyć na ręczniku kuchennym.

Ciasto francuskie rozmrozić w lodówce. Wyciąć duże krążki, okleić nimi gruszki tak, by wystawały ogonki. Posmarować roztrzepanym żółtkiem. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 240°C. Po 10 min obniżyć temp. do 180°C, piec jeszcze 20 min.

Do garnka wlać resztę alkoholu, dodać cukier, kawałek kory cynamonu i miód. Gotować na małym ogniu 15–20 min, aż powstanie dość gęsty syrop.

Gruszki podawać ciepłe lub wystudzone, polane syropem, ewentualnie posypane cynamonem.

zdjęcie!

Smacznego!:)

 

 

Łasuch
O mnie Łasuch

Łasuch jest łakomczuchem a do przepisów ma wszelkie prawa, jakby ktoś dociekał.

Nowości od blogera

Komentarze

Pokaż komentarze

Inne tematy w dziale Kultura