Łasuch Łasuch
24
BLOG

Smaki Cypru 2

Łasuch Łasuch Kultura Obserwuj notkę 3

Zgodnie z obietnicą kolejny przepis z wakacji. Kontynuujemy cykl cypryjski:

Faszerowane liście winorośli

Czas przygotowania: 40 minut
Czas gotowania: 60 minut
Kaloryczność: 270 kcal
Ilość porcji: 6

Składniki

  • 30 dag marynowanych liści winorośli
  • 20 dag ryżu
  • 3 cebule
  • 5 łyżek oliwy
  • 4 łyżki pinioli
  • 4 łyżki rodzynek
  • łyżeczka suszonej mięty
  • sok z cytryny
  • sól, pieprz

Etapy przygotowania

W garnku zagotować wodę, gotować rozdzielone liście winorośli ok. 8 minut. Wyjąć, osączyć.

Cebulę obrać, posiekać. 3 łyżki oleju rozgrzać na patelni, podsmażyć piniole i rodzynki. Dodać ryż i cebulę, zeszklić. Wlać 2 niepełne szklanki wody, oprószyć solą i pieprzem, gotować przykryte 15 min.

Liście winorośli poukładać na stolnicy, poodcinać twarde ogonki. Na środku ułożyć po łyżeczce ryżu. Boki zawinąć, zrolować.

Roladki ułożyć w szerokim garnku. Wlać sok z cytryny i 2 łyżki oleju oraz tyle gorącej wody, by przykryła roladki. Gotować na małym ogniu godzinę.

Zdjęcie!

Smacznego!:)

 

 

Łasuch
O mnie Łasuch

Łasuch jest łakomczuchem a do przepisów ma wszelkie prawa, jakby ktoś dociekał.

Nowości od blogera

Komentarze

Pokaż komentarze (3)

Inne tematy w dziale Kultura