Etapy przygotowania
■ Sos: jogurt dokładnie wymieszać z oliwą, sokiem z cytryny, czosnkiem, natką. Doprawić solą i pieprzem. Przykryć folią, wstawić do lodówki.
■ Miękisz chleba pokruszyć. Cukinie umyć, przekroić wzdłuż na pół. Łyżką wydrążyć miąższ, drobno posiekać. Czosnek obrać, także drobno posiekać.
■ Na patelni rozgrzać oliwę. Podsmażyć posiekany miąższ cukinii z papryką, kuminem, czosnkiem. Doprawić, przełożyć do miski. Dodać pokruszony ser, miękisz chleba, kolendrę, miętę, piniole. Dokładnie wymieszać. Doprawić.
■ Farszem napełnić wydrążone połówki cukinii. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym oliwą. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 25 minut w w temp. 200°C.
■ Wyjąć, posypać natką. Podawać od razu z zimnym sosem jogurtowym.
Zdjęcie!
Smacznego:)