Łasuch Łasuch
21
BLOG

Cukinia

Łasuch Łasuch Kultura Obserwuj notkę 3

Warzywa faszerowane są pyszne a cukinia już szczególnie:) Dzisiaj:

Cukinie faszerowane

Czas przygotowania: 20 minut
Czas pieczenia: 25 minut
Kaloryczność: 430 kcal
Ilość porcji: 4

Składniki

  • 6 dag miękiszu chleba
  • 4 cukinie
  • 3 łyżki oliwy i oliwa do posmarowania naczynia
  • szczypta ostrej papryki w proszku
  • łyżeczka mielonego kuminu
  • 2 ząbki czosnku
  • 20 dag owczego sera
  • 2 łyżki posiekanej kolendry
  • 1 łyżeczka posiekanej mięty
  • 2 łyżki pinioli
  • sól, pieprz
  • natka pietruszki
  • SOS:
  • 25 dag jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki oliwy
  • sok z cytryny
  • 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • sól, pieprz

Etapy przygotowania

■ Sos: jogurt dokładnie wymieszać z oliwą, sokiem z cytryny, czosnkiem, natką. Doprawić solą i pieprzem. Przykryć folią, wstawić do lodówki.

■ Miękisz chleba pokruszyć. Cukinie umyć, przekroić wzdłuż na pół. Łyżką wydrążyć miąższ, drobno posiekać. Czosnek obrać, także drobno posiekać.

■ Na patelni rozgrzać oliwę. Podsmażyć posiekany miąższ cukinii z papryką, kuminem, czosnkiem. Doprawić, przełożyć do miski. Dodać pokruszony ser, miękisz chleba, kolendrę, miętę, piniole. Dokładnie wymieszać. Doprawić.

■ Farszem napełnić wydrążone połówki cukinii. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym oliwą. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 25 minut w w temp. 200°C.

■ Wyjąć, posypać natką. Podawać od razu z zimnym sosem jogurtowym.

Zdjęcie!

Smacznego:)

 

 

Łasuch
O mnie Łasuch

Łasuch jest łakomczuchem a do przepisów ma wszelkie prawa, jakby ktoś dociekał.

Nowości od blogera

Komentarze

Pokaż komentarze (3)

Inne tematy w dziale Kultura