Łasuch Łasuch
75
BLOG

Powidła śliwkowe

Łasuch Łasuch Kultura Obserwuj notkę 4

Śliwek wszędzie moc, szkoda, żeby się zmarnowały. Poza tym w zimę taki słoiczek powideł... pyszota:)

Powidła śliwkowe


Czas przygotowania: 20 minut
Czas gotowania: 20 minut
Ilość porcji: 3

Składniki

  • 75 dag śliwek węgierek bez pestek
  • Cukier żelujący 3:1
  • 2-3 łyżki płatków migdałowych
  • 75 ml czerwonego półwytrawnego wina

Etapy przygotowania

Śliwki przebrać, opłukać, osączyć, przekroić na pół, usunąć pestki, odważyć 75 dag owoców, przełożyć do rondla.

Wsypać cukier żelujący, cały czas mieszając doprowadzić do wrzenia, gotować na małym ogniu mieszając 10-15 minut.

Owoce przestudzić. Wlać wino, zmiksować. Śliwki ponownie zagotować mieszając, wsypać płatki migdałowe, wymieszać.

Gorące powidła nałożyć po brzegi do wyparzonych słoików. Słoiki zamknąć, odwrócić do góry dnem i pozostawić do ostygnięcia.

Zdjęcie!

Udanego  powidłowania:)

 

 

Łasuch
O mnie Łasuch

Łasuch jest łakomczuchem a do przepisów ma wszelkie prawa, jakby ktoś dociekał.

Nowości od blogera

Komentarze

Pokaż komentarze (4)

Inne tematy w dziale Kultura