Narodowy sport Polaków trzeba kultywować:)
Na grzyby Panie i Panowie!
a po powrocie może coś takiego?:
Czas przygotowania: 15 minut
Czas duszenia: 15 minut
Kaloryczność: 140 kcal
Ilość porcji: 6
Składniki
- 3/4 kg jędrnych maślaków
- 5 dag masła
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz
Etapy przygotowania
Grzyby dobrze oczyścić, odciąć trzonki. Z kapeluszy ściągnąć skórkę, dokładnie opłukać, osuszyć. Większe przekroić na pół.
Cebule obrać, pokroić w krążki. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę.
Na rozgrzanym maśle zeszklić cebulę i czosnek, dodać grzyby, przykryć. Dusić do miękkości około
15 minut. Gdy puszczą sok, doprawić. Dokładnie wymieszać
Podawać na ciepło ze świeżą bagietką.
Na różne sposoby
Maślaki można także zapiekać z sosem beszamelowym, dusić w śmietanie lub smażyć w orzechowej
panierce. Smaczne są również kiszone.
Pyszne zdjęcie!
Smacznego:)
Łasuch jest łakomczuchem a do przepisów ma wszelkie prawa, jakby ktoś dociekał.
Nowości od blogera
Inne tematy w dziale Kultura