Łasuch Łasuch
28
BLOG

Grzyby smażone

Łasuch Łasuch Kultura Obserwuj notkę 0

Narodowy sport Polaków trzeba kultywować:)

Na grzyby Panie i Panowie!

a po powrocie może coś takiego?:

Smażone maślaki

Czas przygotowania: 15 minut
Czas duszenia: 15 minut
Kaloryczność: 140 kcal
Ilość porcji: 6

Składniki

  • 3/4 kg jędrnych maślaków
  • 5 dag masła
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz

Etapy przygotowania

Grzyby dobrze oczyścić, odciąć trzonki. Z kapeluszy ściągnąć skórkę, dokładnie opłukać, osuszyć. Większe przekroić na pół.

Cebule obrać, pokroić w krążki. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę.

Na rozgrzanym maśle zeszklić cebulę i czosnek, dodać grzyby, przykryć. Dusić do miękkości około
15 minut. Gdy puszczą sok, doprawić. Dokładnie wymieszać

Podawać na ciepło ze świeżą bagietką.

Na różne sposoby
Maślaki można także zapiekać z sosem beszamelowym, dusić w śmietanie lub smażyć w orzechowej
panierce. Smaczne są również kiszone.

Pyszne zdjęcie!

Smacznego:)

 

 

Łasuch
O mnie Łasuch

Łasuch jest łakomczuchem a do przepisów ma wszelkie prawa, jakby ktoś dociekał.

Nowości od blogera

Komentarze

Pokaż komentarze

Inne tematy w dziale Kultura