Łasuch Łasuch
62
BLOG

Tarta na deser

Łasuch Łasuch Kultura Obserwuj notkę 4

Pyszny jabłkowy deser:

Tarta Tatin

Czas przygotowania: 40 minut
Czas pieczenia: 30 minut
Kaloryczność: 335 kcal
Ilość porcji: 335

Składniki

  • 1 i 1/2 szklanki mąki
  • 12 dag masła
  • żółtko
  • łyżeczka cukru
  • szczypta soli
  • 8 jabłek
  • 15 dag miodu akacjowego
  • łyżka masła
  • kilka kropli esencji waniliowej
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • szczypta cynamonu

Etapy przygotowania

Ciasto: z podanych składników i zimnej wody zagnieść ciasto. Zawinąć w folię, schłodzić 30 min.

Jabłka umyć, obrać, przekroić na pół, usunąć gniazda nasienne.

Miód wymieszać z masłem, esencją waniliową, sokiem z cytryny i cynamonem. Lekko skarmelizować,
cały czas mieszając.

Karmel wlać do żaroodpornej formy. Na nim ułożyć jabłka przekrojem do góry. Ciasto rozwałkować
na placek o średnicy nieco większej niż średnica formy. Ułożyć na jabłkach, upychając brzegi do środka. Nakłuć widelcem. Piec około 30 minut w temp. 200°C. Przykryć formę dużym talerzem i ostrożnie odwrócić. Tarta powinna wysunąć się na talerz.

Extra zdjęcie.

Smacznego:)

 

 

 

Łasuch
O mnie Łasuch

Łasuch jest łakomczuchem a do przepisów ma wszelkie prawa, jakby ktoś dociekał.

Nowości od blogera

Komentarze

Pokaż komentarze (4)

Inne tematy w dziale Kultura