Pyszny jabłkowy deser:
Czas przygotowania: 40 minut
Czas pieczenia: 30 minut
Kaloryczność: 335 kcal
Ilość porcji: 335
Składniki
- 1 i 1/2 szklanki mąki
- 12 dag masła
- żółtko
- łyżeczka cukru
- szczypta soli
- 8 jabłek
- 15 dag miodu akacjowego
- łyżka masła
- kilka kropli esencji waniliowej
- 2 łyżki soku z cytryny
- szczypta cynamonu
Etapy przygotowania
Ciasto: z podanych składników i zimnej wody zagnieść ciasto. Zawinąć w folię, schłodzić 30 min.
Jabłka umyć, obrać, przekroić na pół, usunąć gniazda nasienne.
Miód wymieszać z masłem, esencją waniliową, sokiem z cytryny i cynamonem. Lekko skarmelizować,
cały czas mieszając.
Karmel wlać do żaroodpornej formy. Na nim ułożyć jabłka przekrojem do góry. Ciasto rozwałkować
na placek o średnicy nieco większej niż średnica formy. Ułożyć na jabłkach, upychając brzegi do środka. Nakłuć widelcem. Piec około 30 minut w temp. 200°C. Przykryć formę dużym talerzem i ostrożnie odwrócić. Tarta powinna wysunąć się na talerz.
Extra zdjęcie.
Smacznego:)
Łasuch jest łakomczuchem a do przepisów ma wszelkie prawa, jakby ktoś dociekał.
Nowości od blogera
Inne tematy w dziale Kultura