Łasuch Łasuch
14
BLOG

Grzybowa zupa

Łasuch Łasuch Kultura Obserwuj notkę 2

Pyszna, grzybowa zupa z prawdziwków.Jedzmy grzyby póki są. Dzisiaj polecam zupę:

 

Zupa na zakwasie

Czas przygotowania: 20 minut
Czas gotowania: 15 minut
Kaloryczność: 445 kcal
Ilość porcji: 4

Składniki

  • 1/2 kg prawdziwków
  • 1,5 szklanki zakwasu na żur
  • 1,5 l bulionu
  • cebula
  • listek laurowy
  • kilka ziaren pieprzu
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 15 dag wędzonego boczku
  • 1/2 kg ziemniaków
  • sól, pieprz

Smakowita zupa pachnąca grzybami.

Etapy przygotowania

Grzyby oczyścić, umyć. Odciąć trzonki, kapelusze pokroić w grube paski. Wrzucić na wrzątek, gotować 10 minut. Odcedzić, przelać gorącą wodą.

Boczek pokroić w drobną kostkę, podsmażyć z cebulą. Ziemniaki obrać, opłukać, pokroić w kostkę.

Bulion zagotować z zielem angielskim, pieprzem i listkiem laurowym. Dodać ziemniaki z grzybami, gotować do miękkości około 15 minut.

Wlać do bulionu zakwas, starannie wymieszać, doprowadzić do wrzenia. Zdjąć z ognia.
Dodać podsmażony boczek oraz cebulę, doprawić solą i pieprzem, dobrze wymieszać.

Różne warianty
Zupę można zabielić śmietaną i doprawić majerankiem – jak klasyczny żurek. Płynny
zakwas z powodzeniem zastąpi barszcz biały lub żurek z torebki.

Zdjęcie!

Smacznego:)

 

 

 

Łasuch
O mnie Łasuch

Łasuch jest łakomczuchem a do przepisów ma wszelkie prawa, jakby ktoś dociekał.

Nowości od blogera

Komentarze

Pokaż komentarze (2)

Inne tematy w dziale Kultura