Smakowita zupa pachnąca grzybami.
Etapy przygotowania
Grzyby oczyścić, umyć. Odciąć trzonki, kapelusze pokroić w grube paski. Wrzucić na wrzątek, gotować 10 minut. Odcedzić, przelać gorącą wodą.
Boczek pokroić w drobną kostkę, podsmażyć z cebulą. Ziemniaki obrać, opłukać, pokroić w kostkę.
Bulion zagotować z zielem angielskim, pieprzem i listkiem laurowym. Dodać ziemniaki z grzybami, gotować do miękkości około 15 minut.
Wlać do bulionu zakwas, starannie wymieszać, doprowadzić do wrzenia. Zdjąć z ognia.
Dodać podsmażony boczek oraz cebulę, doprawić solą i pieprzem, dobrze wymieszać.
Różne warianty
Zupę można zabielić śmietaną i doprawić majerankiem – jak klasyczny żurek. Płynny
zakwas z powodzeniem zastąpi barszcz biały lub żurek z torebki.
Zdjęcie!
Smacznego:)