Póki sezon na grzyby trwa to myslę, że trzeba pociągnąć dalej ten temat. Dzisiaj pyszna potrawa z rydzów:
Etapy przygotowania
Kapustę oczyścić z zewnętrznych liści, opłukać, wyciąć głąb. Główkę blanszować w całości 5–10 min w osolonym wrzątku, zdejmując po kolei ugotowane liście. Kilka odłożyć. Z pozostałych wyciąć nerwy.
Grzyby opłukać pod bieżącą wodą, osączyć, drobno pokroić. Cebulę obrać, posiekać, zeszklić na łyżce masła. Połowę odłożyć. Dodać grzyby, doprawić solą i pieprzem,
podsmażyć. Wystudzić, dodać jajko, bułkę tartą, sos sojowy, dokładnie wymieszać.
Na każdym liściu układać łyżkę farszu, ciasno zwijać.
Dno płaskiego dużego garnka wyłożyć liśćmi kapusty, ułożyć na nich gołąbki. Zalać połową wrzącego bulionu. Dusić na małym ogniu około godziny.
W rondelku rozpuścić pozostałe masło, dodać resztę cebuli i mąkę. Bardzo lekko zrumienić. Mieszając, stopniowo wlewać pozostały bulion, zagotować. Zdjąć z ognia,
zabielić śmietaną, doprawić do smaku, jeśli trzeba. Przed podaniem gołąbki oszczędnie polać sosem.
Smakowite zdjęcie!
Smacznego:)
PS. Łasuch wybywa na wyprawę, więc kolejne przepisy pojawią się ok. 21 wrzesnia:) bywajcie!