Łasuch Łasuch
18
BLOG

Grzybowy serial trwa

Łasuch Łasuch Kultura Obserwuj notkę 0

Póki sezon na grzyby trwa to myslę, że trzeba pociągnąć dalej ten temat. Dzisiaj pyszna potrawa z rydzów:

Gołąbki z rydzami

Czas przygotowania: 25 minut
Czas duszenia: 60 minut
Kaloryczność: 160 kcal
Ilość porcji: 8

Składniki

  • główka białej kapusty
  • 1 kg rydzów
  • cebula
  • 2 łyżki masła
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 1/2 szklanki śmietany
  • łyżka mąki
  • jajko
  • szklanka bulionu warzywnego
  • łyżka sosu sojowego
  • sól, pieprz

Etapy przygotowania

Kapustę oczyścić z zewnętrznych liści, opłukać, wyciąć głąb. Główkę blanszować w całości 5–10 min w osolonym wrzątku, zdejmując po kolei ugotowane liście. Kilka odłożyć. Z pozostałych wyciąć nerwy.

Grzyby opłukać pod bieżącą wodą, osączyć, drobno pokroić. Cebulę obrać, posiekać, zeszklić na łyżce masła. Połowę odłożyć. Dodać grzyby, doprawić solą i pieprzem,
podsmażyć. Wystudzić, dodać jajko, bułkę tartą, sos sojowy, dokładnie wymieszać.

Na każdym liściu układać łyżkę farszu, ciasno zwijać.

Dno płaskiego dużego garnka wyłożyć liśćmi kapusty, ułożyć na nich gołąbki. Zalać połową wrzącego bulionu. Dusić na małym ogniu około godziny.

W rondelku rozpuścić pozostałe masło, dodać resztę cebuli i mąkę. Bardzo lekko zrumienić. Mieszając, stopniowo wlewać pozostały bulion, zagotować. Zdjąć z ognia,
zabielić śmietaną, doprawić do smaku, jeśli trzeba. Przed podaniem gołąbki oszczędnie polać sosem.

 Smakowite zdjęcie!

Smacznego:)

PS. Łasuch wybywa na wyprawę, więc kolejne przepisy pojawią się ok. 21 wrzesnia:) bywajcie!

 

 

Łasuch
O mnie Łasuch

Łasuch jest łakomczuchem a do przepisów ma wszelkie prawa, jakby ktoś dociekał.

Nowości od blogera

Komentarze

Pokaż komentarze

Inne tematy w dziale Kultura