A jako, że jeszcze są grzyby, wiec będzie to omlet z kurkami:) mniam, palce lizać:)
Czas przygotowania: 15 minut
Czas duszenia: 10 minut
Kaloryczność: 560 kcal
Ilość porcji: 1
Składniki
- 2 jajka
- 20 dag kurek
- łyżeczka mąki
- łyżka startego żółtego sera
- 4 łyżki piwa
- 2 łyżki masła
- łyżka posiekanego szczypiorku
- mielona papryka
- sól, pieprz
Etapy przygotowania
Kurki oczyścić, smażyć na łyżce masła, aż puszczą sok. Doprawić solą, pieprzem i dusić na średnim ogniu około 10 minut.
Jajka wbić do miski, wlać piwo i dobrze roztrzepać widelcem. Wsypać mąkę, dodać starty żółty ser, doprawić, wymieszać.
Na patelni rozgrzać resztę masła. Wlać masę jajeczną, smażyć na dużym ogniu 3 minuty. Gdy omlet się zetnie od spodu, unieść brzegi łopatką tak, aby rzadka część masy spłynęła pod spód i też się ścięła. Na lekko ściętej powierzchni omletu rozłożyć kurki. Smażyć jeszcze chwilę i delikatnie zsunąć z patelni na ogrzany talerz. Przed podaniem posypać szczypiorkiem i złożyć na pół.
smakowite zdjęcie!
smacznego:)
Łasuch jest łakomczuchem a do przepisów ma wszelkie prawa, jakby ktoś dociekał.
Nowości od blogera
Inne tematy w dziale Kultura