Łasuch Łasuch
57
BLOG

Szaszłyki

Łasuch Łasuch Kultura Obserwuj notkę 0

Szybki i prosty szaszłyk z piersi kurczaka i szałwi

Szaszłyki z szałwią

Czas przygotowania: 20 minut
Czas pieczenia: 10 minut
Kaloryczność: 460 kcal
Ilość porcji: 4

Składniki

  • 25 dag pieczywa tostowego
  • 50 dag piersi kurczaka
  • pęczek szałwii
  • 4 łyżki oliwy
  • 2 szalotki
  • 2 łyżki marmolady pomarańczowej
  • łyżeczka sosu sambal oelek
  • 6 łyżek soku z cytryny
  • 3 łyżki soku z pomarańczy
  • kilka listków karbowanej sałaty
  • sól, pieprz

Etapy przygotowania

Pieczywo i mięso pokroić w kostkę. Szałwię opłukać, osuszyć. Każdy kawałek mięsa posolić i owinąć listkiem szałwii.

Patyczki do szaszłyków nasmarować oliwą i nadziewać na przemian chleb i mięso. Skropić oliwą, doprawić pieprzem, piec w temperaturze 200°C. około 10 minut, aż się zrumienią.

Szalotki obrać, posiekać, wymieszać z marmoladą, sosem sambal oelek, sokiem cytrynowym i pomarańczowym. Posolić do smaku. Schłodzić w lodówce.

Upieczone szaszłyki ułożyć na półmisku z sałatą, oprószyć pieprzem. Podawać ze schłodzonym dipem pomarańczowym.

Zdjęcie!

smacznego:)

 

Łasuch
O mnie Łasuch

Łasuch jest łakomczuchem a do przepisów ma wszelkie prawa, jakby ktoś dociekał.

Nowości od blogera

Komentarze

Pokaż komentarze

Inne tematy w dziale Kultura