Szybki i prosty szaszłyk z piersi kurczaka i szałwi
Czas przygotowania: 20 minut
Czas pieczenia: 10 minut
Kaloryczność: 460 kcal
Ilość porcji: 4
Składniki
- 25 dag pieczywa tostowego
- 50 dag piersi kurczaka
- pęczek szałwii
- 4 łyżki oliwy
- 2 szalotki
- 2 łyżki marmolady pomarańczowej
- łyżeczka sosu sambal oelek
- 6 łyżek soku z cytryny
- 3 łyżki soku z pomarańczy
- kilka listków karbowanej sałaty
- sól, pieprz
Etapy przygotowania
Pieczywo i mięso pokroić w kostkę. Szałwię opłukać, osuszyć. Każdy kawałek mięsa posolić i owinąć listkiem szałwii.
Patyczki do szaszłyków nasmarować oliwą i nadziewać na przemian chleb i mięso. Skropić oliwą, doprawić pieprzem, piec w temperaturze 200°C. około 10 minut, aż się zrumienią.
Szalotki obrać, posiekać, wymieszać z marmoladą, sosem sambal oelek, sokiem cytrynowym i pomarańczowym. Posolić do smaku. Schłodzić w lodówce.
Upieczone szaszłyki ułożyć na półmisku z sałatą, oprószyć pieprzem. Podawać ze schłodzonym dipem pomarańczowym.
Zdjęcie!
smacznego:)
Łasuch jest łakomczuchem a do przepisów ma wszelkie prawa, jakby ktoś dociekał.
Nowości od blogera
Inne tematy w dziale Kultura