Dzisiejszy wpis bez udziwnień. Schabowe z grzybami w taki dzień jak dzisiaj poprawią humor chyba każdemu:)
Czas przygotowania: 25 minut
Czas duszenia: 20 minut
Kaloryczność: 390 kcal
Ilość porcji: 4
Składniki
- 4 kotlety schabowe bez kości
- cebula
- 50 dag grzybów
- 1/2 szklanki bulionu warzywnego
- 1/2 szklanki śmietanki kremówki
- łyżka posiekanego koperku
- 2 ząbki czosnku
- 3–4 łyżki oleju
- sól, pieprz
Etapy przygotowania
Kotlety lekko rozbić. Usmażyć z obu stron na rozgrzanym oleju, wyjąć, trzymać w cieple.
Grzyby oczyścić, pokroić. Cebulę i czosnek obrać, posiekać. Na tłuszcz ze smażenia wrzucić cebulę, czosnek oraz grzyby. Doprawić solą i pieprzem, delikatnie wymieszać. Smażyć kilka minut, aż puszczą sok.
Przykryć i dusić we własnym sosie na małym ogniu ok. 20 min, podlewając bulionem. Pod koniec
duszenia wlać śmietanę, wsypać koperek i razem zagotować. Do sosu grzybowego włożyć kotlety,
dusić razem jeszcze chwilę.
zdjęcie!
smacznego:)
Łasuch jest łakomczuchem a do przepisów ma wszelkie prawa, jakby ktoś dociekał.
Nowości od blogera
Inne tematy w dziale Kultura