Łasuch Łasuch
30
BLOG

Weekendowy gulasz

Łasuch Łasuch Kultura Obserwuj notkę 0

Dzisiaj na szybko przepis pyszny na gulasz:

Gulasz węgierski

 

Czas przygotowania: 25 minut
Czas gotowania: 75 minut
Kaloryczność: 425 kcal
Ilość porcji: 8

Składniki

  • 80 dag wołowiny bez kości
  • 3–4 łyżki smalcu
  • 2 duże cebule
  • 2–3 ząbki czosnku
  • 2 strąki papryki
  • 2 duże mięsiste pomidory
  • 1 kg ziemniaków
  • 10 dag zacierek
  • ostra papryczka czuszka
  • po łyżeczce kminku i mielonej słodkiej papryki
  • szklanka bulionu mięsnego
  • sól, pieprz

Etapy przygotowania

Mięso pokroić w dużą kostkę. Cebule i czosnek obrać, niezbyt grubo posiekać. Papryki i pomidory umyć. Pomidory sparzyć, obrać, usunąć pestki, pokroić w kostkę. Paprykę oczyścić, pokroić w paski. Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę.

W rondlu z grubym dnem rozgrzać smalec, zeszklić cebulę i czosnek. Oprószyć mieloną papryką. Dodać mięso. Chwilę smażyć, mieszając. Oprószyć kminkiem, solą i pieprzem. Skropić wodą, chwilę dusić na małym ogniu. Wlać bulion. Dusić 40 minut.

Dodać papryki, czuszkę pokrojoną z pestkami, pomidory oraz ziemniaki. Zamieszać, dusić ok. 30 min.
Wrzucić zacierki. Przyprawić, jeżeli to konieczne, solą i pieprzem. Ponownie wszystko zamieszać. Dusić tak długo, aż zacierki będą miękkie.

pyszne zdjęcie!

smacznego:)

 

Łasuch
O mnie Łasuch

Łasuch jest łakomczuchem a do przepisów ma wszelkie prawa, jakby ktoś dociekał.

Nowości od blogera

Komentarze

Pokaż komentarze

Inne tematy w dziale Kultura