Etapy przygotowania
Ciasto: mąkę zagnieść z jajkiem, szczyptą soli i kilkoma łyżkami wody na gładkie ciasto.
Nadzienie: filety z piersi kurczaka umyć, włożyć do rondla, wlać bulion, gotować ok. 30 minut. Odcedzić (bulion zachować), ostudzić, zemleć.
Cebulę obrać, posiekać. Masło stopić na patelni, zeszklić cebulę. Dodać do zmielonego kurczaka razem z żółtkiem i natką, oprószyć solą i pieprzem, dokładnie wymieszać (jeśli masa jest zbyt sucha, podlać ją bulionem).
Ciasto cienko rozwałkować, szklanką wyciąć krążki. Na każdym ułożyć 1–2 łyżeczki farszu drobiowego, dokładnie zlepić.
Pierożki wrzucić do osolonego wrzątku, ugotować (2–3 minuty). Przed podaniem polać masłem.
zdjęcie!
smacznego:)