Łasuch Łasuch
25
BLOG

Pierogi z mięsem

Łasuch Łasuch Kultura Obserwuj notkę 0

Kontynuujemy serial z pierogami. Dzisiaj pyszne:

Pierogi z mięsem drobiowym

Czas przygotowania: 50 minut
Kaloryczność: 420 kcal
Ilość porcji: 4

Składniki

  • 2 szklanki mąki (35 dag)
  • jajko
  • sól
  • 35 dag filetów z piersi kurczaka
  • 2 szklanki bulionu jarzynowego
  • żółtko
  • czerwona cebula
  • łyżka masła
  • 2 łyżki posiekanej natki
  • pieprz

Etapy przygotowania

Ciasto: mąkę zagnieść z jajkiem, szczyptą soli i kilkoma łyżkami wody na gładkie ciasto.

Nadzienie: filety z piersi kurczaka umyć, włożyć do rondla, wlać bulion, gotować ok. 30 minut. Odcedzić (bulion zachować), ostudzić, zemleć.

Cebulę obrać, posiekać. Masło stopić na patelni, zeszklić cebulę. Dodać do zmielonego kurczaka razem z żółtkiem i natką, oprószyć solą i pieprzem, dokładnie wymieszać (jeśli masa jest zbyt sucha, podlać ją bulionem).

Ciasto cienko rozwałkować, szklanką wyciąć krążki. Na każdym ułożyć 1–2 łyżeczki farszu drobiowego, dokładnie zlepić.

Pierożki wrzucić do osolonego wrzątku, ugotować (2–3 minuty). Przed podaniem polać masłem.

zdjęcie!

smacznego:)

 

 

 

Łasuch
O mnie Łasuch

Łasuch jest łakomczuchem a do przepisów ma wszelkie prawa, jakby ktoś dociekał.

Nowości od blogera

Komentarze

Pokaż komentarze

Inne tematy w dziale Kultura