Łasuch Łasuch
26
BLOG

Pyzy, pyzy

Łasuch Łasuch Kultura Obserwuj notkę 0

Jesiennie za oknem więc chce się bardziej jeść. Ostatnio polecam potrawy nieco solidniejsze i dlatego dzisiaj:

Pyzy okraszone boczkiem

Czas przygotowania: 45 minut
Czas gotowania: 15 minut
Kaloryczność: 430 kcal
Ilość porcji: 6

Składniki

  • 1 i 1/2 kg ziemniaków
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki mąki
  • 25 dag wędzonego boczku
  • 2 cebule
  • 2 łyżki oleju
  • 1/2 pęczka posiekanego szczypiorku
  • sól, pieprz

Ziemniaczane pyzy z boczkiem.

Etapy przygotowania

■ Ziemniaki wyszorować. Połowę ugotować w osolonym wrzątku. Odcedzić, ostudzić, obrać, zemleć.

■ Resztę kartofli obrać, zetrzeć na tarce i odcisnąć. Wyciśnięty sok odstawić. Tworzący się na wierzchu płyn wylać, skrobię dodać do surowych ziemniaków.

■ Gotowane ziemniaki połączyć z surowymi. Wbić jajka, oprószyć solą i pieprzem, wyrobić (jeśli ciasto jest zbyt rzadkie, dodać trochę mąki pszennej lub ziemniaczanej).
Z ciasta formować w mące kulki wielkości orzecha włoskiego, w każdej zrobić  wgłębienie.

■ Pyzy wkładać do osolonego wrzątku, gotować około 12–15 minut. Wyjąć łyżką cedzakową.

■ Cebule obrać, pokroić w piórka, a boczek w kostkę i podsmażyć na oleju. Wymieszać z pyzami. Posypać szczypiorkiem.

pyszne zdjęcie!

smacznego:)

 

 

Łasuch
O mnie Łasuch

Łasuch jest łakomczuchem a do przepisów ma wszelkie prawa, jakby ktoś dociekał.

Nowości od blogera

Komentarze

Pokaż komentarze

Inne tematy w dziale Kultura