Jesiennie za oknem więc chce się bardziej jeść. Ostatnio polecam potrawy nieco solidniejsze i dlatego dzisiaj:
Ziemniaczane pyzy z boczkiem.
Etapy przygotowania
■ Ziemniaki wyszorować. Połowę ugotować w osolonym wrzątku. Odcedzić, ostudzić, obrać, zemleć.
■ Resztę kartofli obrać, zetrzeć na tarce i odcisnąć. Wyciśnięty sok odstawić. Tworzący się na wierzchu płyn wylać, skrobię dodać do surowych ziemniaków.
■ Gotowane ziemniaki połączyć z surowymi. Wbić jajka, oprószyć solą i pieprzem, wyrobić (jeśli ciasto jest zbyt rzadkie, dodać trochę mąki pszennej lub ziemniaczanej).
Z ciasta formować w mące kulki wielkości orzecha włoskiego, w każdej zrobić wgłębienie.
■ Pyzy wkładać do osolonego wrzątku, gotować około 12–15 minut. Wyjąć łyżką cedzakową.
■ Cebule obrać, pokroić w piórka, a boczek w kostkę i podsmażyć na oleju. Wymieszać z pyzami. Posypać szczypiorkiem.
pyszne zdjęcie!
smacznego:)