Kultywując świecką tradycję przy piątku skupiamy naszą uwagę na rybach. Są dobre, zdrowe, więc cóż więcej trzeba? Jedzmy ryby!
Etapy przygotowania
Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w kostkę. Boczek pokroić w słupki. Cebule obrać, pokroić na plasterki. Pomidory umyć, pokroić w kostkę. Rybę podzielić na kawałki, wyjąć ości. Szałwię opłukać, osuszyć, pokroić w paseczki.
Łyżkę masła stopić na patelni, zeszklić cebulę, ale jej nie rumienić, odłożyć na talerz. Na tej samej patelni stopić resztę masła, wrzucić ziemniaki, podsmażyć ze wszystkich stron, aż się zezłocą.
Dodać boczek, pokruszony listek laurowy i szałwię, znowu chwilę podsmażyć. Zmniejszyć ogień, dorzucić usmażoną cebulę, pomidory i rybę, wymieszać. Chwilę podgrzewać, mieszając, żeby sok z pomidorów nieco odparował. Mocno przyprawić pieprzem i delikatnie solą.
pyszne zdjęcie!
smacznego:)