Aura nas chwilowo rozpieszcza, ale nie trzeba zapominać, ze idzie nieuchronne czyli plucha i zawierucha:) Na jesienne obiady i kolacje jak znalazł będzie:
Czas przygotowania: 15 minut
Czas pieczenia: 20 minut
Kaloryczność: 360 kcal
Ilość porcji: 4
Składniki
- 75 dag kapusty pekińskiej
- 150 ml śmietany
- 12 dag płatków owsianych
- ząbek czosnku
- 15 dag startego sera gouda
- 2 łyżki drobno posiekanej pietruszki
- 250 ml bulionu warzywnego
- łyżka masła
- gałka muszkatałowa
- tłuszcz do formy
- sól, pieprz
Etapy przygotowania
Kapustę przekroić wzdłuż na pół i blanszować 3 min w osolonym wrzątku. Zahartować, dobrze osączyć z nadmiaru wody.
Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę. Śmietanę zagotować, dodać płatki owsiane, czosnek i dusić ok. 10 min. Dodać ser, natkę, przyprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową, wymieszać.
Kapustę ułożyć w natłuszczonej formie do zapiekania, przeciętą stroną do góry. Polać sosem, zalać bulionem, obłożyć wiórkami masła. Piec 20 min w temp. 200°C.
pyszne zdjęcie!
smacznego:)
Łasuch jest łakomczuchem a do przepisów ma wszelkie prawa, jakby ktoś dociekał.
Nowości od blogera
Inne tematy w dziale Kultura