Łasuch Łasuch
49
BLOG

Jesienna zapiekanka

Łasuch Łasuch Kultura Obserwuj notkę 0

Aura nas chwilowo rozpieszcza, ale nie trzeba zapominać, ze idzie nieuchronne czyli plucha i zawierucha:) Na jesienne obiady i kolacje jak znalazł będzie:

Kapusta z serem

Czas przygotowania: 15 minut
Czas pieczenia: 20 minut
Kaloryczność: 360 kcal
Ilość porcji: 4

Składniki

  • 75 dag kapusty pekińskiej
  • 150 ml śmietany
  • 12 dag płatków owsianych
  • ząbek czosnku
  • 15 dag startego sera gouda
  • 2 łyżki drobno posiekanej pietruszki
  • 250 ml bulionu warzywnego
  • łyżka masła
  • gałka muszkatałowa
  • tłuszcz do formy
  • sól, pieprz

Etapy przygotowania

Kapustę przekroić wzdłuż na pół i blanszować 3 min w osolonym wrzątku. Zahartować, dobrze osączyć z nadmiaru wody.

Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę. Śmietanę zagotować, dodać płatki owsiane, czosnek i dusić ok. 10 min. Dodać ser, natkę, przyprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową, wymieszać.

Kapustę ułożyć w natłuszczonej formie do zapiekania, przeciętą stroną do góry. Polać sosem, zalać bulionem, obłożyć wiórkami masła. Piec 20 min w temp. 200°C.

pyszne zdjęcie!

smacznego:)

 

Łasuch
O mnie Łasuch

Łasuch jest łakomczuchem a do przepisów ma wszelkie prawa, jakby ktoś dociekał.

Nowości od blogera

Komentarze

Pokaż komentarze

Inne tematy w dziale Kultura