Jak to przy piątku zwykle bywa, podaję dziś pyszny przepis na rybę. Tym razem zapiekaną.
Czas przygotowania: 20 minut
Czas zapiekania: 15 minut
Kaloryczność: 465 kcal
Ilość porcji: 4
Składniki
- 1 kg filetów z dorsza lub morszczuka
- szklanka mąki
- 2 jajka
- olej
- szklanka mleka
- 2 cytryny
- 30 dag opieczonej papryki (ze słoika)
- 1/4 szklanki oliwy
- łyżka cukru
- 1 opakowanie krojonych pomidorów z bazylią i oregano podravka
- sól, pieprz
Etapy przygotowania
Z jajek, mleka, szczypty soli i mąki przygotować ciasto naleśnikowe. Rybę pokroić na kawałki. Oprószyć solą i pieprzem. Kawałki ryby zanurzać w cieście i smażyć na rozgrzanym oleju na rumiano.
Cytryny obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Paprykę osączyć i także pokroić w niezbyt dużą kostkę.
W rondlu rozgrzać oliwę, dodać do niej cytryny, paprykę i pomidory wraz z zalewą. Przyprawić cukrem, solą i pieprzem. Zagotować i ostudzić.
W naczyniu żaroodpornym układać usmażone ryby, przekładać przestudzonym sosem. Można podawać na zimno lub zapiec 15 minut w temperaturze 180°C.
apetyczne zdjęcie!
smacznego:)
Łasuch jest łakomczuchem a do przepisów ma wszelkie prawa, jakby ktoś dociekał.
Nowości od blogera
Inne tematy w dziale Kultura