Łasuch Łasuch
32
BLOG

Ryba zapiekana

Łasuch Łasuch Kultura Obserwuj notkę 2

Jak to przy piątku zwykle bywa, podaję dziś pyszny przepis na rybę. Tym razem zapiekaną.

Ryba zapiekana z pomidorami

Czas przygotowania: 20 minut
Czas zapiekania: 15 minut
Kaloryczność: 465 kcal
Ilość porcji: 4

Składniki

  • 1 kg filetów z dorsza lub morszczuka
  • szklanka mąki
  • 2 jajka
  • olej
  • szklanka mleka
  • 2 cytryny
  • 30 dag opieczonej papryki (ze słoika)
  • 1/4 szklanki oliwy
  • łyżka cukru
  • 1 opakowanie krojonych pomidorów z bazylią i oregano podravka
  • sól, pieprz

Etapy przygotowania

Z jajek, mleka, szczypty soli i mąki przygotować ciasto naleśnikowe. Rybę pokroić na kawałki. Oprószyć solą i pieprzem. Kawałki ryby zanurzać w cieście i smażyć na rozgrzanym oleju na rumiano.

Cytryny obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Paprykę osączyć i także pokroić w niezbyt dużą kostkę.

W rondlu rozgrzać oliwę, dodać do niej cytryny, paprykę i pomidory wraz z zalewą. Przyprawić cukrem, solą i pieprzem. Zagotować i ostudzić.

W naczyniu żaroodpornym układać usmażone ryby, przekładać przestudzonym sosem. Można podawać na zimno lub zapiec 15 minut w temperaturze 180°C.

apetyczne zdjęcie!

smacznego:)

 

 

Łasuch
O mnie Łasuch

Łasuch jest łakomczuchem a do przepisów ma wszelkie prawa, jakby ktoś dociekał.

Nowości od blogera

Komentarze

Pokaż komentarze (2)

Inne tematy w dziale Kultura