Łasuch Łasuch
657
BLOG

Udziec sarni

Łasuch Łasuch Kultura Obserwuj notkę 1

Święta się zbliżają, więc będę teraz publikował przepisy przydatne na święta. Dzisiaj porządny kawał mięsa :) Dziczyzna a konkretnie sarnina.

Udziec sarni Św. Huberta

Czas przygotowania: 20 minut
Czas pieczenia: 40 minut
Kaloryczność: 300 kcal
Ilość porcji: 8

Składniki

  • udziec sarni (ok. 2 kg)
  • po 3 łyżki oleju i masła
  • łyżeczka cukru pudru
  • łyżka galaretki z porzeczek
  • sok z 1/2 cytryny
  • sól, pieprz
  • 2 butelki czerwonego wytrawnego wina
  • cebula
  • marchew
  • liść laurowy
  • gałązka rozmarynu
  • 6 goździków
  • 12 jagód jałowca
  • 12 ziaren pieprzu

Etapy przygotowania

Marynata: liść laurowy pokruszyć, goździki, ziarna jałowca i pieprzu utłuc w moździerzu. Cebulę i marchew obrać, pokroić w plasterki. Zalać winem, dodać listki rozmarynu, pokruszony liść laurowy, utłuczone goździki, ziarna jałowca i pieprzu.

Mięso umyć, oczyścić z żyłek, zalać marynatą, odstawić na 24 godz. Wyjąć, osuszyć, oprószyć solą i pieprzem. Przełożyć do brytfanny, polać olejem i stopionym masłem. Piec ok. 40 min w temp. 200°C.

W połowie pieczenia dodać warzywa z marynaty, a udziec oprószyć cukrem pudrem. Wyjąć mięso, trzymać w cieple.

Sos z pieczenia zmiksować. Dodać galaretkę porzeczkową, sok z cytryny, przyprawić solą i pieprzem, podawać w sosjerce.

apetyczne zdjęcie!

smacznego:)

 

 

Łasuch
O mnie Łasuch

Łasuch jest łakomczuchem a do przepisów ma wszelkie prawa, jakby ktoś dociekał.

Nowości od blogera

Komentarze

Pokaż komentarze (1)

Inne tematy w dziale Kultura