Wigilijny barszcz bez uszek to jak samochód bez kół:) Dzisiaj przepis na uszka wigilijne.
Etapy przygotowania
Grzyby opłukać, namoczyć w ciepłej przegotowanej wodzie. Ugotować w tej samej wodzie, osączyć i drobno posiekać. Cebulę obrać, posiekać, zeszklić na oleju. Połączyć z grzybami, natką, posiekanymi orzechami, przyprawić solą i pieprzem. Wbić jajko, wyrobić masę.
Na podsypanej mąką stolnicy cienko rozwałkować ciasto. Wycinać romby o brzegu 5–6 cm, nakładać farsz, sklejać po przekątnej, a następnie dwa rogi razem. Gotować 3–5 minut w osolonym wrzątku. Podawać do barszczu i czystych zup.
Ciasto na uszka i kołduny
Przygotowanie: 25 minut
Składniki: 50–60 sztuk uszek, 40–50 sztuk kołdunów
Z mąki, jajka, soli i odrobiny ciepłej wody zagnieść miękkie ciasto. Odstawić na 15–20 minut, aby odpoczęło.
zdjęcie!
smacznego:)