Warto pomyśleć już o pieczystym na święta. Aromatyczny indyk w sosie będzie jak znalazł:
Czas przygotowania: 20 minut
Czas pieczenia: 60 minut
Kaloryczność: 400 kcal
Ilość porcji: 6
Składniki
- pierś indyka (ok. 1,5 kg)
- łyżeczka łagodnej papryki w proszku
- łyżka Przyprawy do kurczaka PRYMAT
- puszka ananasa
- żurawiny do mięs
- szklanka gęstej śmietany
- 2 ząbki czosnku
- oliwa
- 1/2 szklanki bulionu drobiowego
- sól, pieprz
Etapy przygotowania
Ananas osączyć z zalewy. Mięso natrzeć przyprawą do kurczaka, pieprzem i papryką. Związać, włożyć do foliowego rękawa i piec ok. 50 min w temp. 200°C. Otworzyć folię, na mięsie ułożyć plastry ananasa, piec jeszcze około 15 minut.
Czosnek obrać, posiekać. W rondelku rozgrzać łyżkę oliwy, podsmażyć czosnek. Wlać bulion, śmietanę, dodać 1/2 łyżeczki pieprzu. Dusić na małym ogniu ok. 10 min, aż sos zgęstnieje.
Pieczeń przełożyć na talerz, do środków ananasa włożyć po łyżeczce żurawin. Osobno w sosjerce podać ciepły sos.
apetyczne zdjęcie!
smacznego:)
Łasuch jest łakomczuchem a do przepisów ma wszelkie prawa, jakby ktoś dociekał.
Nowości od blogera
Inne tematy w dziale Kultura