Wszystkim, którym w barszczu brakowało grzybów:)
W niektórych miejscach zamiast barszczu na Wigilię popularna jest zupa grzybowa. Dzisiaj przepis na takową:
Czas przygotowania: 20 minut
Czas gotowania: 40 minut
Kaloryczność: 190 kcal
Ilość porcji: 8
Składniki
- 30 dag suszonych grzybów (najlepiej borowików lub podgrzybków)
- 2 łyżki masła
- duża włoszczyzna (bez kapusty)
- duża cebula
- 5 łyżek gęstej śmietany
- sól
- 5–7 ziaren czarnego pieprzu
Etapy przygotowania
Poprzedniego dnia grzyby zalać ciepłą wodą i odstawić na noc. Nazajutrz osączyć, płyn zachować. Grzyby pokroić w niezbyt cienkie paski.
Włoszczyznę obrać i umyć. Cebulę w łupince opiec nad ogniem lub na suchej patelni. Do garnka wlać ok. 2 litrów zimnej wody, włożyć masło, dodać włoszczyznę, opaloną cebulę, ziarna pieprzu i sól. Gotować na małym ogniu, aż warzywa będą miękkie, a wywar stanie się bardzo intensywny.
Całość przelać przez gęste sito. Do wywaru dodać grzyby razem z płynem z moczenia. Gotować ok. 20 min. Przyprawić. Zupę podawać czystą z łazankami. Można dodać kleks gęstej śmietany.
apetyczne zdjęcie!
smacznego:)
Łasuch jest łakomczuchem a do przepisów ma wszelkie prawa, jakby ktoś dociekał.
Nowości od blogera
Inne tematy w dziale Kultura