Łasuch Łasuch
42
BLOG

Wigilijna zupa grzybowa

Łasuch Łasuch Kultura Obserwuj notkę 3

Wszystkim, którym w barszczu brakowało grzybów:)

W niektórych miejscach zamiast barszczu na Wigilię popularna jest zupa grzybowa. Dzisiaj przepis na takową:

Czysta zupa grzybowa

Czas przygotowania: 20 minut
Czas gotowania: 40 minut
Kaloryczność: 190 kcal
Ilość porcji: 8

Składniki

  • 30 dag suszonych grzybów (najlepiej borowików lub podgrzybków)
  • 2 łyżki masła
  • duża włoszczyzna (bez kapusty)
  • duża cebula
  • 5 łyżek gęstej śmietany
  • sól
  • 5–7 ziaren czarnego pieprzu

Etapy przygotowania

Poprzedniego dnia grzyby zalać ciepłą wodą i odstawić na noc. Nazajutrz osączyć, płyn zachować. Grzyby pokroić w niezbyt cienkie paski.

Włoszczyznę obrać i umyć. Cebulę w łupince opiec nad ogniem lub na suchej patelni. Do garnka wlać ok. 2 litrów zimnej wody, włożyć masło, dodać włoszczyznę, opaloną cebulę, ziarna pieprzu i sól. Gotować na małym ogniu, aż warzywa będą miękkie, a wywar stanie się bardzo intensywny.

Całość przelać przez gęste sito. Do wywaru dodać grzyby razem z płynem z moczenia. Gotować ok. 20 min. Przyprawić. Zupę podawać czystą z łazankami. Można dodać kleks gęstej śmietany.

apetyczne zdjęcie!

smacznego:)

 

 

Łasuch
O mnie Łasuch

Łasuch jest łakomczuchem a do przepisów ma wszelkie prawa, jakby ktoś dociekał.

Nowości od blogera

Komentarze

Pokaż komentarze (3)

Inne tematy w dziale Kultura