Wigilia bez karpia odbyć się nie może. To oczywista oczywistość. Z tego powodu kontynuując przepisy na Święta dzisiaj:
Czas przygotowania: 40 minut
Czas smażenia: 15 minut
Kaloryczność: 315 kcal
Ilość porcji: 8
Składniki
- 1 i 1/2 kg sprawionego karpia (bez głów i ości)
- 10 dag masła
- 4 łyżki oleju
- 2 jajka
- 1/2 szklanki mąki
- 20 dag pieczarek
- sok z 1 cytryny
- łyżeczka słodkiej papryki w proszku l
- sól, pieprz
Etapy przygotowania
Rybę pokroić na 8 kawałków. Jeśli to możliwe, usunąć największe ości. Skropić sokiem z cytryny, oprószyć solą i pieprzem. Przykryć i odstawić.
Pieczarki oczyścić. Podsmażyć na łyżce masła. Oprószyć solą i pieprzem. Zdjąć z patelni.
Rybę osuszyć. Każdy kawałek zanurzyć w rozmąconych jajkach, mące wymieszanej z papryką i smażyć z obu stron na rozgrzanym maśle wymieszanym z olejem.
Przed podaniem ułożyć usmażoną rybę w naczyniu żaroodpornym. Dodać obsmażone pieczarki. Obłożyć wiórkami zimnego masła i zapiekać około 15 minut.
apetyczne zdjęcie!
smacznego:)
Łasuch jest łakomczuchem a do przepisów ma wszelkie prawa, jakby ktoś dociekał.
Nowości od blogera
Inne tematy w dziale Kultura