Łasuch Łasuch
134
BLOG

Karp na Wigilię

Łasuch Łasuch Kultura Obserwuj notkę 2

Wigilia bez karpia odbyć się nie może. To oczywista oczywistość. Z tego powodu kontynuując przepisy na Święta dzisiaj:

Karp zapiekany z pieczarkami

Czas przygotowania: 40 minut
Czas smażenia: 15 minut
Kaloryczność: 315 kcal
Ilość porcji: 8

Składniki

  • 1 i 1/2 kg sprawionego karpia (bez głów i ości)
  • 10 dag masła
  • 4 łyżki oleju
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki mąki
  • 20 dag pieczarek
  • sok z 1 cytryny
  • łyżeczka słodkiej papryki w proszku l
  • sól, pieprz

Etapy przygotowania

Rybę pokroić na 8 kawałków. Jeśli to możliwe, usunąć największe ości. Skropić sokiem z cytryny, oprószyć solą i pieprzem. Przykryć i odstawić.

Pieczarki oczyścić. Podsmażyć na łyżce masła. Oprószyć solą i pieprzem. Zdjąć z patelni.

Rybę osuszyć. Każdy kawałek zanurzyć w rozmąconych jajkach, mące wymieszanej z papryką i smażyć z obu stron na rozgrzanym maśle wymieszanym z olejem.

Przed podaniem ułożyć usmażoną rybę w naczyniu żaroodpornym. Dodać obsmażone pieczarki. Obłożyć wiórkami zimnego masła i zapiekać około 15 minut.

apetyczne zdjęcie!

smacznego:)

 

 

Łasuch
O mnie Łasuch

Łasuch jest łakomczuchem a do przepisów ma wszelkie prawa, jakby ktoś dociekał.

Nowości od blogera

Komentarze

Pokaż komentarze (2)

Inne tematy w dziale Kultura