Łasuch Łasuch
78
BLOG

Kapusta z grzybami

Łasuch Łasuch Kultura Obserwuj notkę 9

Lecimy dalej w temacie  przepisów na Święta i Wigilię 

Dziś danie, które jest bardzo popularne na Wigilię

Kapusta z grzybami

Czas przygotowania: 20 minut
Czas gotowania: 20 minut
Kaloryczność: 150 kcal
Ilość porcji: 8

Składniki

  • 1 kg kiszonej kapusty
  • 20 dag suszonych grzybów
  • cebula
  • 4 łyżki oleju rzepakowego
  • 2 liście laurowe
  • sól, pieprz

Etapy przygotowania

Suszone grzyby zalać ciepłą wodą i odstawić na kilka godzin. Osączyć, pokroić w paski.

Kapustę mocno odcisnąć. Jeżeli jest zbyt kwaśna, lekko przepłukać i ponownie odcisnąć. Cebulę obrać, drobno posiekać.

Do garnka włożyć kapustę, posiekaną cebulę, grzyby, liście laurowe, wlać olej rzepakowy.

Podlać niewielką ilością płynu z moczenia grzybów. Przyprawić. Gotować 45 min. Często mieszać, uważając, aby się nie przypaliła.

apetyczne zdjęcie!

smacznego:)

 

Kilka propozycji na Wigilię (będę dodawał na bieżąco nowe dania):

Sałatka śledziowa z ziemniakami i jajkiem
Karp z pieczarkami po gdańsku
Śledzie w białym winie
Zupa wigilijna
śledzie po cygańsku
Barszczyk z uszkami
Karp w winnej galarecie
Kapusta z grzybami
Czysta zupa grzybowa
Kapusta postna z grzybami
Uszka do barszczu
Kulebiak z kapustą i grzybami
Barszcz wigilijny
Śledzie z ziemniakami
Śledzie pani domu
Śledzie na słodko z rodzynkami
Śledzie w śmietanie
Łasuch
O mnie Łasuch

Łasuch jest łakomczuchem a do przepisów ma wszelkie prawa, jakby ktoś dociekał.

Nowości od blogera

Komentarze

Pokaż komentarze (9)

Inne tematy w dziale Kultura