Łasuch Łasuch
30
BLOG

Kompot na Wigilię

Łasuch Łasuch Kultura Obserwuj notkę 2

Kolejny z serii  przepisów na Święta i Wigilię 

Oto, napój bez  którego żadna  Wigilia się nie odbędzie:

Wykwintny kompot z suszu

Czas przygotowania: 30 minut
Czas gotowania: 30 minut
Kaloryczność: 245 kcal
Ilość porcji: 8

Składniki

  • 20 dag suszonych śliwek (polskich wędzonych)
  • po 10 dag suszonych moreli, jabłek i fig
  • 5 dag suszonych gruszek
  • pomarańcza
  • cytryna
  • kawałek kory cynamonu
  • 5 goździków
  • miód

Etapy przygotowania

Suszone owoce opłukać, osączyć i zalać przegotowaną wodą. Odstawić na 3–4 godziny.

Pomarańczę i cytrynę sparzyć, pokroić w plastry. Dodać do napęczniałych owoców. Wrzucić korę cynamonu i goździki.

Gotować na małym ogniu około 25 minut, uważając, by owoce się nie rozpadły. Doprawić miodem. Dobrze schłodzić i przelać do szklanej salaterki lub dzbanka.

zdjęcie!

smacznego:)

Kilka propozycji na Wigilię (będę dodawał na bieżąco nowe dania):

Sałatka śledziowa z ziemniakami i jajkiem
Karp z pieczarkami po gdańsku
Śledzie w białym winie
Zupa wigilijna
śledzie po cygańsku
Barszczyk z uszkami
Karp w winnej galarecie
Kapusta z grzybami
Czysta zupa grzybowa
Kapusta postna z grzybami
Uszka do barszczu
Kulebiak z kapustą i grzybami
Barszcz wigilijny
Śledzie z ziemniakami
Śledzie pani domu
Śledzie na słodko z rodzynkami
Kapusta z grzybami
Śledzie w śmietanie

 

Łasuch
O mnie Łasuch

Łasuch jest łakomczuchem a do przepisów ma wszelkie prawa, jakby ktoś dociekał.

Nowości od blogera

Komentarze

Pokaż komentarze (2)

Inne tematy w dziale Kultura