Kolejny z serii przepisów na Święta i Wigilię
Oto, napój bez którego żadna Wigilia się nie odbędzie:
Czas przygotowania: 30 minut
Czas gotowania: 30 minut
Kaloryczność: 245 kcal
Ilość porcji: 8
Składniki
- 20 dag suszonych śliwek (polskich wędzonych)
- po 10 dag suszonych moreli, jabłek i fig
- 5 dag suszonych gruszek
- pomarańcza
- cytryna
- kawałek kory cynamonu
- 5 goździków
- miód
Etapy przygotowania
Suszone owoce opłukać, osączyć i zalać przegotowaną wodą. Odstawić na 3–4 godziny.
Pomarańczę i cytrynę sparzyć, pokroić w plastry. Dodać do napęczniałych owoców. Wrzucić korę cynamonu i goździki.
Gotować na małym ogniu około 25 minut, uważając, by owoce się nie rozpadły. Doprawić miodem. Dobrze schłodzić i przelać do szklanej salaterki lub dzbanka.
zdjęcie!
smacznego:)
Kilka propozycji na Wigilię (będę dodawał na bieżąco nowe dania):
Sałatka śledziowa z ziemniakami i jajkiem
Karp z pieczarkami po gdańsku
Śledzie w białym winie
Zupa wigilijna
śledzie po cygańsku
Barszczyk z uszkami
Karp w winnej galarecie
Kapusta z grzybami
Czysta zupa grzybowa
Kapusta postna z grzybami
Uszka do barszczu
Kulebiak z kapustą i grzybami
Barszcz wigilijny
Śledzie z ziemniakami
Śledzie pani domu
Śledzie na słodko z rodzynkami
Kapusta z grzybami
Śledzie w śmietanie
Łasuch jest łakomczuchem a do przepisów ma wszelkie prawa, jakby ktoś dociekał.
Nowości od blogera
Inne tematy w dziale Kultura