Łasuch Łasuch
113
BLOG

Wykwintny karp

Łasuch Łasuch Kultura Obserwuj notkę 2

Bez karpia żadna  Wigilia się nie odbędzie, więc dziś kontynuując serial  przepisów na Święta i Wigilię  kolejny przepis na karpia. Tym razem będzie wykwintnie (mam nadzieję):

Karp z pieczarkami w pomarańczach

Czas przygotowania: 20 minut
Czas zapiekania: 40 minut
Kaloryczność: 375 kcal
Ilość porcji: 6

Składniki

  • 1,2 kg filetów z karpia (płatów)
  • 30 dag pieczarek
  • 2 pomarańcze
  • szklanka białego wytrawnego wina
  • 5–6 łyżek tartej bułki
  • 3–4 łyżki masła
  • sok z cytryny
  • sól, pieprz
  • listki melisy do dekoracji

Etapy przygotowania

Filety opłukać, osuszyć, skropić sokiem z cytryny, oprószyć solą i pieprzem. Odstawić na 30 minut.

Pieczarki oczyścić, opłukać, pokroić na plasterki. Pomarańcze dokładnie wyszorować, sparzyć, osuszyć, pokroić w ósemki.

Płaskie naczynie żaroodporne wysmarować masłem i posypać tartą bułką. Ułożyć filety, posypać resztą tartej bułki i obłożyć pieczarkami. Wokół ułożyć cząstki pomarańczy. Polać winem i posypać wiórkami zimnego masła. Zapiekać 40 min w temp. 180°C. Udekorować melisą.

apetyczne zdjęcie!

smacznego:)

Kilka propozycji na Wigilię (będę dodawał na bieżąco nowe dania):

Sałatka śledziowa z ziemniakami i jajkiem
Karp z pieczarkami po gdańsku
Śledzie w białym winie
Zupa wigilijna
śledzie po cygańsku
Barszczyk z uszkami
Karp w winnej galarecie
Kapusta z grzybami
Czysta zupa grzybowa
Kapusta postna z grzybami
Uszka do barszczu
Kulebiak z kapustą i grzybami
Barszcz wigilijny
Śledzie z ziemniakami
Śledzie pani domu
Śledzie na słodko z rodzynkami
Kapusta z grzybami
Śledzie w śmietanie
Wykwintny kompot z suszu

 

 

 

 

 

Łasuch
O mnie Łasuch

Łasuch jest łakomczuchem a do przepisów ma wszelkie prawa, jakby ktoś dociekał.

Nowości od blogera

Komentarze

Pokaż komentarze (2)

Inne tematy w dziale Kultura