Kolejny przepis na śledzie z cyklu" przepisy na Wigilię " Tym razem na słodko.
Czas przygotowania: 30 minut
Kaloryczność: 310 kcal
Ilość porcji: 6
Składniki
- 6 filetów śledziowych w oleju
- 2 cebule
- 10 dag rodzynek
- łyżka koncentratu pomidorowego
- 3 łyżki oliwy
- pomarańcza
- Przyprawa do piernika
Etapy przygotowania
Z pomarańczy wycisnąć sok, zalać rodzynki, odstawić na 30 minut. Cebule obrać, pokroić w krążki. Oliwę rozgrzać na patelni, przesmażyć cebulę.
Dodać rodzynki wraz z sokiem pomarańczowym, koncentrat pomidorowy, oprószyć przyprawą do piernika, smażyć 5 minut. Ostudzić.
Śledzie osączyć z oleju, pokroić na kawałki, włożyć do słoika. Zalać sosem, wstawić na 2 godziny do lodówki.
apetyczne zdjęcie!
smacznego:)
Kilkanaście propozycji na Wigilię (będę dodawał na bieżąco nowe dania):
Sałatka śledziowa z ziemniakami i jajkiem
Karp z pieczarkami po gdańsku
Śledzie w białym winie
Zupa wigilijna
śledzie po cygańsku
Barszczyk z uszkami
Karp w winnej galarecie
Kapusta z grzybami
Czysta zupa grzybowa
Kapusta postna z grzybami
Uszka do barszczu
Kulebiak z kapustą i grzybami
Barszcz wigilijny
Śledzie z ziemniakami
Śledzie pani domu
Śledzie na słodko z rodzynkami
Kapusta z grzybami
Śledzie w śmietanie
Wykwintny kompot z suszu
Karp z pieczarkami w pomarańczach
Śledzie w sosie chrzanowym
Łasuch jest łakomczuchem a do przepisów ma wszelkie prawa, jakby ktoś dociekał.
Nowości od blogera
Inne tematy w dziale Kultura