a konkretnie to dorsz. Kontynuujemy wciąż cykl" przepisy na Wigilię " Dzisiaj rybka w warzywkach:
Czas przygotowania: 20 minut
Czas zapiekania: 30 minut
Kaloryczność: 235 kcal
Ilość porcji: 4
Składniki
- 80 dag filetów z dorsza bez skóry
- 2–3 marchwie
- 2 papryki
- 2 cebule
- pietruszka korzeniowa
- mały seler korzeniowy
- szklanka bulionu warzywnego
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- sok z 1 cytryny
- 4 łyżki oleju słonecznikowego
- sól, pieprz
Etapy przygotowania
Filety opłukać, osuszyć, skropić sokiem z cytryny, oprószyć solą oraz pieprzem. Odstawić pod przykryciem na 30 minut. Marchewki, pietruszkę i seler obrać, opłukać, pokroić w małą kostkę lub zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Papryki umyć, oczyścić z nasion i białych błon, drobno pokroić. Cebule obrać, drobno posiekać.
W rondlu rozgrzać dwie łyżki oleju, włożyć rozdrobnione warzywa i mieszając smażyć 5 minut, aż zmiękną. Zalać je bulionem i dusić pod przykryciem kolejne 5 minut. Na koniec wymieszać z koncentratem pomidorowym i przyprawić do smaku solą oraz świeżo mielonym pieprzem.
Filety usmażyć na złoto z obu stron na dwóch łyżkach rozgrzanego oleju. Połowę warzyw ułożyć na dnie żaroodpornego naczynia.
Na warstwie warzyw rozłożyć filety i przykryć je równomiernie pozostałymi warzywami. Przykryć folią aluminiową i piec 30 minut w temperaturze 200°C.
apetyczne zdjęcie!
smacznego:)
Kilkanaście propozycji na Wigilię (będę dodawał na bieżąco nowe dania):
Sałatka śledziowa z ziemniakami i jajkiem
Karp z pieczarkami po gdańsku
Śledzie w białym winie
Zupa wigilijna
śledzie po cygańsku
Barszczyk z uszkami
Karp w winnej galarecie
Kapusta z grzybami
Czysta zupa grzybowa
Kapusta postna z grzybami
Uszka do barszczu
Kulebiak z kapustą i grzybami
Barszcz wigilijny
Śledzie z ziemniakami
Śledzie pani domu
Śledzie na słodko z rodzynkami
Kapusta z grzybami
Śledzie w śmietanie
Wykwintny kompot z suszu
Karp z pieczarkami w pomarańczach
Śledzie w sosie chrzanowym
Łasuch jest łakomczuchem a do przepisów ma wszelkie prawa, jakby ktoś dociekał.
Nowości od blogera
Inne tematy w dziale Kultura