Pieczony karp nafaszerowany kasza gryczaną może być ciekawą alternatywą dla zwykłego karpia smażonego. Kolejny przepis z cyklu przepisy na Wigilię .
Czas przygotowania: 30 minut
Czas pieczenia: 45 minut
Kaloryczność: 465 kcal
Ilość porcji: 6
Składniki
- 1 sprawiony karp (ok.1,2 kg)
- 20 dag kaszy gryczanej
- 2 cebule
- 4 jajka
- 10 dag tartej bułki
- 5 łyżek mąki
- 4 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 5–6 łyżek masła
- 2–3 łyżki gęstej śmietany
- kostka bulionu grzybowego
- sok z 1 cytryny
- sól, pieprz
Etapy przygotowania
■ Rybę oczyścić, opłukać, osuszyć, skropić sokiem wyciśniętym z cytryny, natrzeć solą
i pieprzem. Odstawić.
■ Kaszę gryczaną opłukać, zalać 1/2 l wody, dodać rozkruszoną kostkę bulionową. Zagotować i gotować na wolnym ogniu, aż kasza wchłonie cały płyn (około 10 minut). Następnie kaszę przykryć i odstawić do napęcznienia na 30 minut.
■ Jajka ugotować na twardo. Cebule obrać, posiekać, zeszklić na 2 łyżkach masła. Dodać obrane i posiekane jajka na twardo oraz natkę pietruszki. Wymieszać
z kaszą gryczaną i śmietaną.
■ Rybę napełnić farszem, spiąć wykałaczkami. Ułożyć w natłuszczonej masłem brytfannie. Oprószyć bułką tartą wymieszaną z mąką i polać resztą roztopionego
masła. Piec 45 minut w temperaturze 180°C.
zdjęcie!
smacznego:)
Kilkanaście propozycji na Wigilię (będę dodawał na bieżąco nowe dania):
Sałatka śledziowa z ziemniakami i jajkiem
Karp z pieczarkami po gdańsku
Śledzie w białym winie
Zupa wigilijna
śledzie po cygańsku
Barszczyk z uszkami
Karp w winnej galarecie
Kapusta z grzybami
Czysta zupa grzybowa
Kapusta postna z grzybami
Uszka do barszczu
Kulebiak z kapustą i grzybami
Barszcz wigilijny
Śledzie z ziemniakami
Śledzie pani domu
Śledzie na słodko z rodzynkami
Kapusta z grzybami
Śledzie w śmietanie
Wykwintny kompot z suszu
Karp z pieczarkami w pomarańczach
Śledzie w sosie chrzanowym
Łasuch jest łakomczuchem a do przepisów ma wszelkie prawa, jakby ktoś dociekał.
Nowości od blogera
Inne tematy w dziale Kultura