Wielkanoc bez pieczeni się nie obejdzie. Kruche mięsa, pyszne pieczyste... mniam, mniam. cykl- przepisy na Wielkanoc trwa i dziś przepis na pieczeń:
Czas przygotowania: 90 minut
Czas pieczenia: 45 minut
Kaloryczność: 320 kcal
Ilość porcji: 320
Składniki
- 2 czerstwe bułki
- cebula
- czerwona papryka
- żółta papryka
- 20 dag sera feta
- 5 dag ziaren sezamu
- 750 dag mieszanego mięsa mielonego
- 2 jajka
- łyżka musztardy
- 2 łyżki posiekanej natki
- sól
- świeżo mielony pieprz
- 2 łyżki oleju
- 50 dag pomidorków koktajlowych
- 2 pory
- 60 dag ugotowanych ziemniaków
- 2 łyżki masła
Etapy przygotowania
Bułki namoczyć w wodzie, cebulę obrać, pokroić w kostkę. Papryki pokroić na ćwiartki, umyć. Fetę przekroić na dwa plastry. Sezam uprażyć na patelni bez tłuszczu. Mięso wymieszać z bułkami, jajkami, cebulą, musztardą, natką, doprawić solą i pieprzem.
Dodać sezam (zostawić część do posypania wierzchu), podzielić na trzy części. Jedną część położyć na wysmarowanej olejem blasze, lekko ugnieść. Na wierzchu ułożyć żółtą paprykę, plastry fety, tak aby na zewnątrz pozostał niewielki wolny brzeg. Położyć kolejną warstwę mięsa, czerwoną paprykę. Przykryć ostatnią częścią mięsa, uformować
podłużną pieczeń. Wierzch posypać sezamem. Piec około 50 min w temperaturze 180˚C.
Pomidory umyć. Por umyć, pokroić na paseczki, blanszować 3 min. we wrzątku. Odcedzić, wymieszać z pomidorami, doprawić solą, pieprzem, ułożyć na blasze obok pieczeni na 10 min przed końcem pieczenia. Ziemniaki obrać, pokroić w łódki, podsmażyć na maśle, doprawić solą i pieprzem. Gotową pieczeń pokroić na plastry, podawać z warzywami i ziemniakami.
smacznego:)
Łasuch jest łakomczuchem a do przepisów ma wszelkie prawa, jakby ktoś dociekał.
Nowości od blogera
Inne tematy w dziale Rozmaitości