Jako miłośnikom „małej czarnej” rzuciło nam się ostatnio w oczy kilka artykułów poświęconych temu, w jaki sposób kawa, a ściślej zwarta w niej kofeina, wpływa na organizm człowieka. Niestety teksty te przedstawiają nasz ulubiony napój w świetle gorszym, niż byśmy sobie tego życzyli. Wbrew upowszechnionym opiniom sugerują one bowiem, że picie kawy sprzyja różnym problemom zdrowotnym i może prowadzić do cukrzycy. Jako zdeklarowanym „kawoszom” dużo przyjemniej czytało nam się o tym, że kawa nie tylko poprawia koncentrację, usprawnia pamięć i dostarcza antyoksydantów , ale także zmniejsza ryzyko zachorowania na chorobę Alzheimera, nowotwór oraz właśnie cukrzycę. Jako że Nowa Debata nie unika tematów kłopotliwych, nawet jeśli są niemiłe jej autorom, przyjrzyjmy się poniżej niektórym opiniom, które odbierają nam nieco przyjemności z rytualnego już picia porannej kawy, pysznej bo okraszonej tłustą śmietanką.
Kawa, kofeina a cukrzyca
Wydaje się, że wraz z rosnącym spożyciem kawy i innych napojów zawierających kofeinę na świecie oddziaływanie tej substancji na organizm człowieka zyskuje na znaczeniu jako zagadnienie badawcze. Wyrazem tej tendencji może być pojawienie się niedawno fachowego pisma (peer-reviewed) całkowicie dedykowanego tej problematyce, zatytułowanego „Journal of Caffeine Research.” W jego inauguracyjnym wydaniu opublikowano m.in. artykuł Jamesa D. Lane’a, profesora fizjologii na Uniwersytecie Duke’a, pt. “Caffeine, Glucose Metabolism, and Type 2 Diabetes.” (pl. Kofeina, Metabolizm Glukozy a Cukrzyca Typu 2). Krótkie omówienie tego tekstu, zatytułowane „Caffeine and Diabetes: Helpful or Harmful?” (pl. Kofeina a Cukrzyca: pomaga czy szkodzi?), zamieścił 8 kwietnia 2011 magazyn „Science Daily”. Dowiadujemy się z niego o rosnącej liczbie badań pokazujących, że kofeina zaburza prawidłowy metabolizm glukozy w organizmie i może przyczyniać się do rozwoju cukrzycy typu 2, a u osób chorych utrudnia jej leczenie. Okazuje się bowiem, że najnowszy materiał badawczy, „przeczy poprzednim ustaleniom, jakoby kofeina miała ochronne właściwości.”
Dr James Lane z Uniwersytetu Duke’a przytacza liczne badania, w których wykazano, że kofeina zwiększa odporność na insulinę (upośledzenie tolerancji glukozy) u dorosłych niechorujących na cukrzycę. Efekt ten podnosi prawdopodobieństwo, że zdrowe ale podatne osoby w końcu zachorują na tę chorobę. Natomiast u osób z cukrzycą typu 2 badania pokazały, że wypicie napoju z kofeiną, np. kawy, potęguje wzrost stężenia glukozy we krwi, który występuje na skutek spożycia węglowodanowego pokarmu. Takie działanie, zwiększające poziom cukru, odwraca rezultaty leczenia cukrzyków nakierowanego na ustabilizowanie jego poziomu.
Komentując artykuł Lane’a, redaktor naczelny pisma „Journal of Caffeine Research”, dr Jack E. James napisał:
(...)
Przeczytaj cały artykuł w serwisie Nowa Debata
Inne tematy w dziale Technologie