Jerzy Stankiewicz Jerzy Stankiewicz
99
BLOG

Najlepsze Makrony Robią Dojrzałe Matrony

Jerzy Stankiewicz Jerzy Stankiewicz Rozmaitości Obserwuj notkę 0

Dosłownie !

Niby wszyscy o tym wiedzą , ale powtarzania nigdy dość

Makron  przepyszne , piękne , rumiane ciasteczko  w dodatku czysto śląskie

Skąd i kiedy  wziął się Makron  ?  Z biedy  po prostu z biedy , prawdopodobnie w momencie pojawienia się pieczywa pszennego. Trzeba było zagospodarować okruszyny pieczywa i białka jajek z którymi też nie wiadomo było co robić  , bo makron to nic innego jak mieszanina bułki tartej i białek z dodatkiem substancji słodzącej adekwatnej do epoki . Pojawienie się towarów kolonialnych , szczególnie wiórek kokosowych  dodało niebiańskiego smaku makronom   Prostota składu i cierpliwe i dokładne przygotowanie ciasteczek gwarantuje niezapomniany smak i wygląd . Młode dziołchy są roztrzepane i niecierpliwe i w dodatku im fiu , bździu  w głowie i dlatego makronami zajmowały się nasze starki , czasami zacne matrony i to było gwarancją smaku. 

Patent niby śląski ale został  przywłaszczony przez francuzów. Nikt już nie pamięta jak to się stało , ale pojawienie się  Macronów we Francji nie może być przypadkiem . Prawdopodobnie jakiś śląski włajażer  zawędrował na tereny Galii  i tam przekazał całą swoją wiedzę o makronach zaprzyjaźnionemu klanowi , może de vieille  albo de long , nie de long nie prędzej de court , a klan ten ulegając czarowi ciasteczka przyjął nowe miano . Co ciekawe  francuziki cwane gapy również zauważyli że :

dojrzałe matrony dopieszczą najlepsze makrony

Nowości od blogera

Komentarze

Inne tematy w dziale Rozmaitości