Smakołyki Alergika Smakołyki Alergika
559
BLOG

bigos

Smakołyki Alergika Smakołyki Alergika Rozmaitości Obserwuj notkę 10

 

Niedościgniony wzór, poezja smaku, niebo w gębie... Mogłabym tak jeszcze długo, a i tak nie oddałabym całej smakowitości bigosu warzonego przez moją Mamusię.
Trzeba mieć:

2 kg kiszonej kapusty
garść suszonych grzybów
ok. 600 g żeberek
ok. 300 g karkówki
ok. 300 g wołowego (najlepiej krzyżowej)
cebulę
600-700 g kiełbasy typu podwawelska tradycyjnie wyrabianej
łyżkę domowego smalcu*
2-3 liście laurowe
6 ziaren pieprzu
łyżkę majeranku
ewentualnie 2-3 suszone wędzone śliwki

Do gara włożyć kapustę przekładając ją mięsami (bez kiełbasy!) i grzybami. Gdy kapusta jest za sucha, można dodać trochę wody. Dusić, aż wszystko zmięknie. Wyjąć mięsa i grzyby. Mięsa pokroić w kawałki, żeberka obrać z kości, grzyby pokroić w paseczki i wszystko wrzucić z powrotem do kapusty. Kiełbasę pokroić w półplasterki, podsmażyć na smalcu, włożyć do kapusty, a na tłuszczu pozostałym po smażeniu kiełbasy zeszklić posiekaną cebulę. Cebulę też dodać do kapusty razem z przyprawami i dusić razem co najmniej pół godziny. Gdyby bigos okazał się zbyt kwaśny dodać śliwki i dalej dusić, aż się rozpadną. Swój pełny bukiet bigos osiągnie po 2-3 podgrzewaniach.

Zapraszam serdecznie na swój główny blog oraz zakupu mojej książki.

 

 

 

Nowości od blogera

Komentarze

Inne tematy w dziale Rozmaitości