Najczęstszym objawem alergii jest katar sienny. Fot.: Pixabay
Najczęstszym objawem alergii jest katar sienny. Fot.: Pixabay

Najczęstsze rodzaje alergii i ich objawy

Redakcja Redakcja Zdrowie Obserwuj temat Obserwuj notkę 1

Alergia to reakcja obronna organizmu na czynnik uczulający (alergen). Dotyka ona takich narządów jak: układ oddechowy, żołądek, jelita, wszelkiego rodzaju śluzówki, skóra i oczy. Najczęściej występujące rodzaje alergii to: pokarmowa, wziewna, kontaktowa oraz iniekcyjna. 

Co to jest alergia?

Alergia to reakcja układu immunologicznego na kontakt z substancją uczulającą. Następuje wkrótce po kontakcie nawet z niewielką ilością alergenu i może mieć formę ogólnoustrojową (dotykać wiele organów jednocześnie).
Najsilniejszą i najbardziej niebezpieczną reakcją uczuleniową jest wstrząs anafilaktyczny, który może zakończyć się nawet śmiercią.

Objawy alergii 

  • Objawy skórne to najczęściej zaczerwienienie, pokrzywka, wysypka i suchość skóry a także atopowe zapalenie skóry. Objawia się ono plackami przesuszonej, pękającej i łuszczącej się skóry. Może pojawiać się na rękach i  nogach (najczęściej w zgięciach łokci i kolan oraz miedzy palcami), za uszami, w okolicach powiek i ust. Może też wystąpić zapalenie spojówek, któremu towarzyszy świąd, łzawienie i przekrwienie powiek oraz gałek ocznych. 
  • Objawy ze strony układu oddechowego to alergiczne zapalenie śluzówek nosa (połączone z katarem), gardła i oskrzeli, nawracające nieżyty górnych dróg oddechowych, zapalenie uszu oraz astma oskrzelowa objawiająca się kaszlem, dusznością i świszczącym oddechem.
  • Alergiczne objawy układu pokarmowego to zapalenie jelit, problemy z żołądkiem, kolki, biegunki lub zaparcia, wymioty, nudności i bóle brzucha.
  • Objawy neurologiczne towarzyszące alergii to ból głowy, rozdrażnienie i zaburzenia snu. 

Alergia pokarmowa

Alergia pokarmowa pojawia się zaraz po zjedzeniu konkretnego pokarmu, na który dana osoba jest uczulona. Przypadłość wywołują najczęściej produkty pochodzenia roślinnego, np. mąka pszenna, pomidory, marchew, jabłka, brzoskwinie, cytrusy, soja, fasola, zboża, groch i soczewica a także białko kurzego jaja, wołowina, skorupiaki i ryby. Alergenami są także: krowie mleko, czekolada oraz orzechy, zwłaszcza kokosowe, laskowe i arachidowe. Często uczulają również lekarstwa. Leczenie alergii pokarmowej opiera się głównie na wyeliminowaniu z diety uczulających pokarmów. Kiedy dieta eliminacyjna nie przynosi rezultatów, wtedy uczulenie leczy się farmakologicznie – lekami przeciwhistaminowymi i szczepionkami odczulającymi, w dawkach ustalonych przez lekarza.

Zobacz także: czym się różni alergia od nietolerancji pokarmowej

Objawy alergii pokarmowej

Po zjedzeniu produktu zawierającego alergen może pojawić się biegunka, wymioty, ból brzucha i kolki. Reakcjami uczuleniowymi organizmu na alergeny w żywności są także: 

  • wszelkiego rodzaju zmiany skórne,
  • reakcje zapalne układu oddechowego,
  • obrzęk i przekrwienie śluzówki jamy ustnej,
  • astma oskrzelowa i trudności z oddychaniem,
  • ból głowy,
  • w skrajnych przypadkach również wstrząs anafilaktyczny.

Alergia wziewna

W alergii wziewnej, czynnikiem uczulającym może być substancja, z którą człowiek ma bezpośredni kontakt poprzez wdychanie. Alergeny wziewne to np.: pyłki traw, drzew, chwastów, zbóż i kwiatów, pleśń, zarodniki grzybów, roztocza i ich odchody znajdujące się w kurzu, a także zanieczyszczenia powietrza. Działanie uczulające mają również związki chemiczne zawarte w meblach, farbach, wykładzinach i środkach czystości. Objawem uczulenia są najczęściej:

  • katar sienny i inne objawy układu oddechowego,
  • drapanie w gardle,
  • astma oskrzelowa, 
  • pieczenie, zaczerwienienie i łzawienie oczu. 

W wyniku alergii wziewnej może pojawić się również atopowe zapalenie spojówek. Dochodzi wówczas, oprócz łzawienia i pieczenia oczu, do nadwrażliwości na światło, poszerzenia naczyń nadtwardówki, przerostu brodawek spojówki oraz gronkowcowego zapalenia brzegów powiek. 

Alergia kontaktowa

W alergii kontaktowej reakcje skóry lub błon śluzowych wywołane są przez bezpośredni kontakt z alergenem. Reakcje uczuleniowe może wywołać, np.: kosmetyk (krem, balsam), farba do włosów, biżuteria (zwłaszcza nikiel), zwierzęca sierść, proszek do prania, płyn do płukania czy środek czystości. Typowe objawy alergii skórnej to: wszelkiego rodzaju zmiany skórne oraz przebarwienia. 

Alergia iniekcyjna

Alergia iniekcyjna to uczulenie na składniki preparatów farmakologicznych podawanych do organizmu poprzez zastrzyk. Alergie wywoływać mogą, np. antybiotyki, środki przeciwbólowe, znieczulenia anestezjologiczne. Alergenem może być również jad owadów np. osy, pszczoły, mrówki lub meszki. Łagodną reakcją alergiczną bywa często obrzęk i stan zapalny wokół miejsca wstrzyknięcia. W wyniku iniekcji alergenu do organizmu może wystąpić jednak groźny wstrząs anafilaktyczny. Dochodzi wówczas do silnego obniżenia ciśnienia tętniczego, które może bezpośrednio zagrażać życiu. Pojawia się też obrzęk śluzówki grożący uduszeniem, dławiący kaszel i świszczący oddech.

MB
© Artykuł jest chroniony prawem autorskim. Wykorzystanie tylko pod warunkiem podania linkującego źródła.
Artykuł współfinansowany z funduszu prewencyjnego PZU.

Komentarze

Inne tematy w dziale Rozmaitości