7 obserwujących
555 notek
971k odsłon
575 odsłon

Olejek różany - zastosowanie i właściwości

Najcenniejszy olejek różany uzyskuje się z róży damasceńskiej. Fot. Kurt Stüber/CC BY-SA 3.0
Najcenniejszy olejek różany uzyskuje się z róży damasceńskiej. Fot. Kurt Stüber/CC BY-SA 3.0
Wykop Skomentuj2

Olejek różany jest jednym z najcenniejszych olejów zapachowych na świecie. Działa przeciwbólowo i uspokajająco, ma właściwości przeciwzapalne i antyseptyczne. 

Specyfik otrzymywany jest przede wszystkim z kwiatów róży damasceńskiej, uprawianej w Bułgarii i Turcji. Najlepszy i najcenniejszy olejek pochodzi z bułgarskiej Doliny Róż. Jego producenci sięgają też po różę białokwiatową. We Francji pozyskuje się go z kwiatów róży stupłatkowej i francuskiej. Aby go uzyskać nie można mieszać kwiatów poszczególnych gatunków róż.   

Dlaczego olejek różany jest drogi?

Wysoka cena substancji nie wynika jedynie z jego dobroczynnych właściwości. Znaczenie ma również skomplikowany proces jej pozyskiwania. Ponadto jeden kilogram olejku różanego to aż pięć ton różanego kwiecia. A zbiory róż przypadają jedynie w krótkim okresie w ciągu calego roku - w dodatku pierwszy etap prac należy wykonać w ciągu kilku porannych godzin. 

destylacja olejku różanego
Destylacja olejku różanego w małym alembiku na plantacji róż damasceńskich w Bułgarii, w Rozowie. Fot. Animsaj/CC BY 3.0

Wodę różaną używano od ponad tysiąclecia. Technologię destylacji kwiatów róży odkryli Persowie w początkach IX wieku po Chrystusie. Płacono w nim daninę kalifowi Al-Mamunowi. Wodę różaną eksportowano do Chin, Egiptu, krajów Maghrebu. Ale historia właściwego olejku to najpewniej dopiero XVII wiek – sekret jego produkcji również odkryto w Persji. 

Dobrodziejstwa olejku eterycznego

Ten olejek eteryczny używany jest zarówno jako perfumy, jak i komponent innych kosmetyków. Sięgają po niego również farmaceuci – używa się go do nadawania zapachu kremom, balsamom, płynom. W skład specyfiku wchodzą nerol, eugenol, geraniol oraz flawonoidy. 

Trudno oddzielić kosmetyczne i farmaceutyczne walory czystego olejku różanego. Używać go można choćby do masażu obolałych mięśni. Miksutrę łatwo przygotować: potrzebne są trzy, cztery krople olejku i łyżka oliwy z oliwek. 

Olejek możemy używać także do kąpieli relaksacyjnej: wystarczy sześć jego kropki połączonych z łyżką mleka i miodu.

kwiat róży, krem
Olejek różany używany jest zarówno jako perfumy, jak i komponent innych kosmetyków

Medycyna naturalna korzysta z olejku różanego jako panaceum na dolegliwości psychofizyczne – obniżony nastrój, bezsenność, stres. Przydatna może być choćby inhalacja. Dlatego substancja świetnie nadają się również do aromaterapii: do specjalnego naczynia należy dodać pięć kropli olejku rozcieńczonej dwoma-trzema łyżkami wody. 

Pielęgnacja cery, balsamiczne działanie

Olejek różany pomaga w pielęgnacji cery suchej. Jego balsamiczne właściwości pomagają łagodzić podrażnienia, przywracają elastyczność skóry, działają na nią odmładzająco i regenerująco.  

Powinny po niego sięgać również osoby z cerą trądzikową: specyfik pomaga w leczeniu zapalnych zmian skóry, służy do rozjaśniania przebarwień, normalizuje pracę gruczołów łojowych, przyczynia się do zmniejszenia blizn potrądzikowych. 

Olejki eteryczne z płatków róży przydają się również do leczenia ran i otarć skóry. Pomagają w walce z pękającymi naczynkami krwionośnymi a nawet martwicą skóry. Kompresy na bazie tego specyfiku przydają się również kobietom i mężczyzom, którzy chcą spowolnić proces starzenia się skóry.

dłoń, uścisk
Olejek różany przeciwdziała starzeniu się skóry.

Specjaliści podkreślają, że jako jeden z nielicznych olejków eterycznych może łagodzić oparzenia po promieniowaniu radioaktywnym.  

Cenna substancja służy cierpiącym na przewlekłe bóle migrenowe. Pomaga w nudnościach wywołanych złym trawieniem, chorobą lokomocyjna, poważnym osłabieniem organizmu. Olejek różany pomaga także łagodzić objawy zespołu napięcia przedmiesiączkowego.  

Olejek różany - przeciwwskazania

Zwolennicy częstego stosowania olejku różanego przekonują, że kobiety powinny korzystać z jego dobrodziejstw w trakcie lub po okresie ciąży. Wcierany w skórę zmniejsza lub zapobiega powstawaniu rozstępów. Jednak lekarze zwracają uwagę, że substancja, ze względu na zawartość eugenolu, może silnie uczulać, dlatego przyszłe mamy i dzieci powinny unikać z nią kontaktu. Niebezpieczny może być także dla osób ze skłonnościami do alergii i dzieci poniżej siódmego roku życia. 

Medycyna naturalna traktuje olejek różany również jako jeden z najsilniejszych afrodyzjaków. Poleca się go osobom borykającym się z problemem obniżonego libido. Zdaniem zwolenników ziołolecznictwa choćby kilka kropel olejku różanego w sypialni pobudza i zwiększa ochotę na seks. Nie bez znaczenia jest kulturowy nimb olejku różanego – kojarzy się ze zmysłowością i powabami dawnego Orientu. 

KW

Wykop Skomentuj2
Ciekawi nas Twoje zdanie! Napisz notkę Zgłoś nadużycie
Współpracujemy z portalem Medme

Więcej na ten temat

Salon24 news

Co o tym sądzisz?

Inne tematy w dziale Rozmaitości