Z życia zadowolonego emeryta.
Tak dobrze nigdy jeszcze nie było! Pracowałem jak Homer Simson i dzięki temu mam wysoką emeryturę,nawet 14 -ta się nie należy,ale nie narzekam!
4 obserwujących
199 notek
69k odsłon
  357   1

Macie już zamówiony termin u onkologa?

 Nie? To się pospieszcie,po konsumpcji tych wszystkich zimowych papryk,pomidorów, sałaty,ogórków ,cukinii i innych przysmaków nasyconych środkami ochrony roślin,azotu,cynku ,bakteriami coli/nie mylić z coca-cola/i całej tablicy Mendelejewa raczysko wcześniej czy później pewne.

Tylko potem nie zapomnijcie obarczyć rządów,jakiekolwiek by nie były,że to ich wina!

Otóż to nie ich wina,ta twoja wina,albowiem jesteś tym co jesz!

Jesz chemię,niszczysz organy wewnętrzne,jesteś gruby,masz miażdżyce,cukrzycę,wysokie ciśnienie,zawał ,udar?

Sam na to pracujesz,domagając się tanich,szprycowanych warzyw i owoców w środku zimy!

Zatem na zdrowie,płacić ale potem nie płakać!

Zwróćcie zatem uwagę na ceny warzyw i owoców w lipcu 1974!

Dlaczego takie drogie? Cóż ,ręczna robota w naturalnym  środowisku,pewnie na oborniku ?

Bez pestycydów?

Nawozów sztucznych?

Dojrzewające zgodnie z odwiecznym kalendarzem?

Samo zdrowie:

Do nawożenia nowalijek używa się niestety dużo nawozów sztucznych ze związkami azotu. Rośliny przyswajają je nieselektywnie - to znaczy, że pobierają ich tyle, ile im dostarczymy, a nie tyle, ile im potrzeba.

A dostarczamy ich zwykle zbyt dużo - przeprowadzane kontrole dosyć często wykazują przekroczenie dozwolonych norm.

Dużo azotanów gromadzi się zwłaszcza w korzeniach i zewnętrznych liściach warzyw. A zatem najwięcej może ich być w rzodkiewkach, marchewce czy sałacie.

Nadmiar związków azotu może być u człowieka przyczyną zatrucia, a na dłuższą metę również zwiększać ryzyko nowotworów. Azotany upraszczają się w organizmie do azotynów, które przekształcają się później w rakotwórcze nitrozoaminy.

Niestety, tak naprawdę nie jesteśmy w stanie rozpoznać, czy nowalijki, które zamierzamy kupić, są przenawożone, czy nie, bo nie świadczy o tym ani wielkość, ani kolor warzywa.

Nowalijek nie wolno trzymać w lodówce w foliowych torebkach, bo wytwarzająca się w takim opakowaniu wilgoć przyspiesza przemianę azotynów w rakotwórcze nitrozoaminy. Lepiej szufladę w lodówce wyłożyć jakimś materiałem przepuszczającym powietrze, np. pergaminem czy płótnem.

Smacznego!

https://fit.poradnikzdrowie.pl/diety-i-zywienie/co-jesz/nowalijki-zdrowe-czy-trujace-aa-vzBL-YGMm-XXRg.html

Lubię to! Skomentuj21 Napisz notkę Zgłoś nadużycie

Więcej na ten temat

Komentarze

Inne tematy w dziale Społeczeństwo