Dziś w związku z "efektem Mbemby". Jest takowy czy go nie ma? Piszą o efekcie Mpemby w naszej Wikipedii krótko:
Efekt Mpemby – zjawisko polegające na szybszym zamarzaniu wody cieplejszej od zimniejszej w określonych warunkach. Fenomen ten, niezgodny z intuicyjnymi przewidywaniami, opisywali w swoich pracach m.in. Arystoteles, Kartezjusz i Francis Bacon[1]. W czasach nowożytnych został po raz pierwszy zaobserwowany w Tanzanii przez ucznia szkoły średniej Erasto B. Mpembę w 1963 roku. Zauważył on, że podgrzana mieszanina do robienia lodów zamarza szybciej niż schłodzona.
Proponowano różne wyjaśnienia tego zjawiska, zakładano, że może mieć na nie wpływ wiele czynników:
…
…
Zjawisko zostało wytłumaczone w roku 2013 przez uczonych z Singapuru. Odpowiedzialne za nie są wiązania wodorowe[3].
Więcej pisze w Geek Week Krzysiek Zieliński:
Wyjaśniono efekt Mpemby
4 listopada 2013, 00:01 Krzysiek Dzieliński
A na Youtube fizyk wyjaśnia:
Mpemba – ten po lewej na zdjęciu poniżej
zwrócił uwagę na ten efekt w roku 1993 robiąc lody. Zaciekawiło go to. No i jakoś nie było pod ręką nikogo, kto by tłumaczył efekt statystyką Bernoulliego a Mpemba był uparty (widać ze zdjęcia). Plotka zaczęła się roznosić i w roku 1969 niejaki G. S. Kell opublikował artykuł w Am. J. Phys. p.t. „Freezing of Hot and Cold Water” - oczywiście o Mpembie nie wspominając, bo kto by tam wspominał Tanzańskiego studenta? Tak jak Albert Einstein – on wszystko sam odkrył, poprzednicy nie warci nawet uwagi. Kell zaczyna swoją notkę od swtierdzenia, że powszechnie wiadomo iż gorąca woda zamarza szybciej niż zimna, przynajmniej w Kanadzie, gdzie obserwują nagminnie natychmiast zamarzającą gorącą wodę kiedy polewa się takową auta. Mpemba nie dawał za wygraną, zainteresował zjawiskiem fizyka Osborna (na zdjéciu po prawej), i razem opublikowali artykuł „Cool?” w Physics Education w r. 1979. Oczywiście jak przystało na dobrych zawodników o artykule Kella też nie wspomnieli. Jednak nazwali efekt Efektem Mpemby. I to było dobre.
Potem co i rusz to efekt wyjaśniano, to odjaśniano. I tak trwa do dziś. W roku 2013 naukowcy z Singapuru efekt definitywnie objaśnili O:H-O Bond Anomalous Relaxation Resolving Mpemba Paradox
W roku 2016 naukowcy z USA i z Chin wyjaśnili, że ci poprzedni z Singapuru tak naprawdę efektu nie wyjaśnili: Different Ways of Hydrogen Bonding in Water - Why Does Warm Water Freeze Faster than Cold Water?.
A żeby było śmieszniej rok temu w Nature pojawił się artykuł w którym autorzy ze smutkiem stwierdzają, że żadnego efektu nie ma, gorąca woda bynajmniej nie zamarza szybciej niż zimna:
Jak się można domyślić na tym się nie skończy. Woda bowiem więcej ma tajemnic. Efektowi Mpemby poświęcony jest cały rozdział w wydanej w r. 2016 monografii Chińczyków o tajemnicach wody
Chang Q. Sun, Yi Sun, The Attribute of Water Single Notion, Multiple Myths, Springer Series in Chemical Physics 113.
Oto fragment Wstępu z tej książki, w tłumaczeniu na polski przez tłumacza Google
Woda jest źródłem i centralną częścią całego życia - bez niej nie można utrzymać życia lub ewoluować. Woda jest prosta, ale magiczna, czysta, ale elegancka, wytrwała, ale wrażliwa.
Woda symbolizuje także dobroć, mądrość, bogactwo i dobrobyt. Lao Tze, starożytny chiński filozof i myśliciel, napisał: woda reprezentuje najwyższy moralność ludzi. To wszystko przynosi, nie oczekując niczego powrót. Zachowuje swą normę etyczną, ale pozostaje w miejscu pogardy (上 善 若水, 利 万 物 而不 争. 处 众人 之 所 恶, 故 几 于 道).
Woda jest tak magicznie wrażliwa na wszelkie zakłócenia sygnałów biologicznych, i zewnętrznych ograniczeń lub bodźców, które nadaje się do wielu romantycznych pojęcia w historii. Masaru Emoto opisał różne kryształy lód wzbogacony z czystych i zanieczyszczonych źródeł, wywołany emocjami, myślami, i głosy w swojej książce, Uzdrawiająca moc wody. James Brownridge poświęcony sam przez około 10 lat prowadził ponad 20 eksperymentów, aby zidentyfikować czynniki wpływając na efekt Mpemba, który opisuje zjawisko, w którym cieplej woda zamarza szybciej niż zimna woda, jak udokumentowana przez Arystotelesa w 350 przed Chrystusem Gerald Pollack zaproponował Czwartą Fazę Wody związaną z kontakt hydrofiłowy, który wyjaśnia liczne zjawiska z perspektywa strefy wykluczania warstwowego, trójskładnikowo-hydronowego, H 3 O+, struktura podobna do żelu, zdolna do absorbowania wszystkich rodzajów energii, oddzielania opłat, z wyłączeniem mikrosów i organizmów. Ze względu na wszystkie te wrażliwe fascynacje, woda jest opisywana jako inteligencja i duch, a nawet jako posłaniec Boga.
Komentarze