Serniki słodkie i wytrawne - Renata Czelny-Kawa
Serniki słodkie i wytrawne - Renata Czelny-Kawa
ebooki ebooki
84
BLOG

Raj dla podniebienia, czyli serniki słodkie i wytrawne

ebooki ebooki Rozmaitości Obserwuj notkę 0

Wszyscy kochamy serniki, ale wiele osób przyznaje, że nie potrafi ich piec. Rosną, opadają, pękają w trakcie pieczenia, nie są puszyste, nie są delikatne, i tak dalej, i tak dalej… Sernik to ciasto wymagające, przy przygotowaniu którego należy przestrzegać kilku zasad.

Renata Czelny-Kawa – autorka bloga Raj dla Podniebienia – uważa, że sernik to wyjątkowe ciasto. Ba! Nawet już nie ciasto, a wykwintny deser, który przyrządzony z dobrych składników połączonych w ciekawe zestawienie smakowe sprawi, że uraczymy nim nasze podniebienia.

„Od dziecka uwielbiam serniki – w dzieciństwie zakochałam się w klasycznym serniku mojej Babci, w moim dorosłym życiu moją pasja stało się pieczenie serników w różnych smakach, zestawianie ze sobą niebanalnych, pysznych składników i akcentów smakowych. Zarówno słodkich, jak i słonych. Dlatego postanowiłam zebrać wszystkie moje sernikowe receptury i napisać książkę z moimi przepisami na te wyjątkowe ciasta”.

W książce „Serniki słodkie i wytrawne” znajdziemy całą galerię przepisów na serniki słodkie, ale także i na te w wersji słonej. Autorka – od dziecka zakochana w sernikowych słodkościach – raczy nasze oczy sernikami o zaskakujących połączeniach smakowych. Są tu serniki owocowe, kawowe, z kajmakiem, z lawendą, z kasztanami i chilli, cytrusowe, z włoskim mascarpone i ricottą. Do najbardziej wyszukanych należą z pewnością serniki wytrawne – z kalafiorem i łososiem, brokułowy na zimno czy z marchewką i groszkiem. Do wyboru i do koloru!

Autorka wychodzi naprzeciw piekącym serniki. Jeśli ktoś czuje się początkujący w ich pieczeniu, zbawienne zapewne okażą się rady autorki zebrane w  krótkie „sernikowe ABC” na końcu książki.

„To właśnie jej – mojej Babci zawdzięczam pieczenie serników. I choć Ona zawsze piekła jeden i ten sam, tradycyjny, bez wprowadzania nowych składników, to właśnie jego smak, tego jedynego sprawił, że sernik podbił moje serce już chyba na całe życie.”

Oprócz niebanalnych przepisów na apetyczne serowce autorka zabiera swojego Czytelnika do świata swojego dzieciństwa. W krótkich, osobistych rozdziałach poznajemy osoby bliskie jej sercu, razem z nią spędzamy wakacje w podkarpackiej wsi, obserwujemy pierwsze kuchenne zakusy, pierwsze eksperymenty kulinarne, pierwsze kroki z apetycznym, słodkim blogiem…i pierwsze poczynania jako debiutującej pisarki.

Renata Czelny-Kawa – absolwentka polonistyki i dziennikarstwa, na co dzień uczy języka polskiego w jednej z krakowskich szkół. Kocha książki, muzykę i swoje pasje: gotowanie, fotografowanie i…pisanie! Kolekcjonuje piękne dzbanki herbaciane i  filiżanki. W swojej pierwszej książce „Serniki słodkie i wytrawne” zdradza nam, od czego to wszystko się zaczęło..


ebooki
O mnie ebooki

Nowości od blogera

Komentarze

Inne tematy w dziale Rozmaitości